Три са локациите, които ще бъдат преобразени

Реките на София ще се превърнат в паркове за един уикенд. Инициативата има за цел да ги преобрази и от канали, пълни с боклуци - в места за спорт, култура и почивка. Коритата на столичните реки вече се подготвят за предстоящия фестивал.

„Инициативата е дългосрочна и целта ѝ е приобщаването на софийските канали към активната градска част. Всички знаем, че в момента те са откъснати и хората се чудят каква е функцията им и защо не се използват по никакъв начин”, обясни главният организатор Мартин Янков. 

 

 

Той допълни, че фестивалът е първата част от инициативата, който ще продължи с работилница с експерти, които ще се съберат и помислят как да се случи приобщаването на каналите.

„Пространството ще бъде тествано за различни функции, които биха могли да се извършват в един линеен парк и приобщен канал. Ще има музика, изложби, хапване и пийване”, добави още Янков. 

Локациите, които ще се използват са три. Най-фестивалната ще бъде пред стадион „Васил Левски”. Оформена като пазар и битак ще е тази на „Лъвов мост”. Третата, ориентирана към квартала и семейството - в „Зона Б5”.

„Хората ще слизат по стълбища. Ще има и мостчета от единия бряг на реката до другия”, поясни организаторът. 

Повече гледайте във видеоматериалите. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.