Изпълнителните директори на университетските болници ще могат и да преподават

Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за лечебните заведения  и в Закона за съсловните организации. 

Според текстовете Съветът на директорите на държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ ще  се състои от трима членове, а не от петима. Изпълнителните директори на университетските болници ще могат да преподават в съответните медицински университети.  От БСП се обявиха против двете промени.

Изпълнителните директори на университетските болници ще могат и да преподават

„Многократно се поставя въпросът защо цяла година управляващите не можаха да си преведат лечебните заведение в ред. Аз се съмнявам, че след като цяла година не успяха, сега ще могат”, коментира Валентина Найденова от БСП.

„Сега правим тази промяна, но трябва да се аргументираме много добре”, каза лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

„Вие 4 години, като управляваща коалиция, се опитвате да натикате лечебните заведения в публични предприятия. Директорите ще бъдат избрани от Агенцията за публични предприятия, която няма нищо общо с тях”, контрира Георги Михайлов от БСП.

Приеха окончателно промените в Закона за бюджета на Здравната каса

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.