Готвят се нови ограничителни мерки

Рекорден брой заразени с коронавирус регистрираха във Франция, Полша и Словакия. В цяла Европа се готвят нови ограничителни мерки. Не е изключено дори ново затваряне на граници и пълни национални карантини, каквито имаше през март и април.                

В Южна Италия въведоха нов режим. В Неапол и околната област Кампания маските вече са задължителни дори на открито, 24 часа в денонощието. Мярката ще е в сила до 4-ти октомври, с надеждата, че ще доведе до спад на броя на заразените. Подобни мерки въвеждат Генуа и Фоджа.

Израел от днес затегна 3-седмичната карантина. От гражданите се иска да си стоят у дома. Затварят се много търговски обекти. Ограничават се и масовите молитви в периода на големи еврейски празници. Ограниченията предизвикват недоволство, защото включват забрана и на митингите и протестите. Противниците на премиера Нетаняху виждат в това опит на властта да използва епидемията с политически цели.

Все повече страни затягат мерките срещу COVID-19

„Определено обвинявам правителството за цялата ситуация. Няма план, няма организация, не знаят какво правят. Само за себе си мислят. Израел нямаше проблеми с епидемията в началото, но после прибързано отвориха всичко и махнаха ограниченията. Нямаше смисъл в това”, каза Деби Амишай, жителка на Йерусалим.

Недоволство има и във Франция. Марсилия е против оценката на правителството в Париж, че многомилионният град е "червена зона" на заразата. Както местните власти, така и гражданите и дребния бизнес са против по-строгата карантина.

„Да, наказанията са несправедливи. Демонизират нашия бизнес, сочат баровете и ресторантите с пръст. Ние сме виновни за разпространението в Марсилия. Въпреки че спазваме всички мерки, които искаха от нас, пак не е достатъчно”, коментира Жан Пиер, който е собственик на бар в Марсилия.

Франция отбеляза пореден антирекорд по брой новозаразени с COVID-19

Разширяват карантината и в Испания, въпреки недоволството на местните. Министърът на здравеопазването каза, че рестрикциите в части от Мадрид, трябва да се разширят върху цялата област.

„Всички мерки, които досега важаха за шестте района на мадридска област, вече ще са в сила за всяка община, която има повече от 500 случая на 100 000 души население в последните две седмици. Това е двойно на показателя за страната като цяло”, каза Салвадор Ия.

Заразата спря и карнавала в Рио. Известните школи по самба обявиха, че няма безопасен начин за провеждането на масовата проява. Карнавалът трябваше да е през февруари. Засега е отложен, а не отменен.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си