Консервативната юристка Ейми Барет беше предложена за вакантния пост

Политическа буря назрява в Съединените щати. Доналд Тръмп обяви своя избор за нов съдия във Върховния съд. Това предизвиква бурно недоволство сред демократите, които обвиняват републиканците в двойни стандарти и липса на морал.

Байдън очаква лични нападки от Тръмп в първия телевизионен дебат

Консервативната юристка Ейми Барет беше предложена за вакантния пост във Върховния съд.

„Тя е жена с несравними постижения, мощен интелект, солидни препоръки и непоколебима лоялност към конституцията”, обяви президентът Тръмп.

Барет трябва да замести починалата наскоро либерална съдийка и борец за правата на жените Рут Гинсбърг.

„Много ви благодаря, господин президент. Доверието, което ми оказвате е голяма чест за мен”, сподели Ейми Барет.

Почина съдия от Върховния съд на САЩ, върл противник на Тръмп

Номинацията и евентуалното ѝ одобряване вещае истинска политическа буря. При последният случай, в който президент на демократите трябваше да предложи върховен съдия, републиканците в Сената отказаха да разгледат номинацията на Барак Обама. Така повече от година съдът беше в намален състав. Сега Тръмп предлага Ейми Барет само 9 дни след смъртта на съдия Гинсбърг и републиканците вече казаха, че ще разгледат кандидатурата.

„Човек би си помислил, че след като републиканското мнозинство предизвика историческа блокада само преди 4 години и държаха поста във Върховния съд вакантен, защото била година с президентски избори, сега ще имат честта и приличието да приложат собственото си правило, след като имаме същата ситуация”, посочи лидер на демократите в Сенат Чък Шумър.

ИЗБОРИТЕ В САЩ: Тръмп се съмнява в честността на вота

Републиканците обаче не смятат да изпуснат отворилата се възможност. Ако Барет бъде одобрена, съставът на Върховния съд ще включва шест консервативни юристи и само трима либерали. Институцията има последна дума по редица от най-горещите теми в обществото. Сред тях са абортите, притежанието на оръжие, правата на малцинствата и правилата за имиграция.

Републиканците изтъкват, че когато са блокирали номинацията на Обама, е било ясно че в Белия дом ще има нов президент, защото демократът е бил във втория си мандат. Те твърдят, че сегашната ситуация е различна и двойни стандарти няма.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си