Рут Гинзбург беше едва втората жена в най-висшата американска съдебна инстанция

На 87-годишна възраст почина най-възрастният от 9-те съдии във Върховния съд на САЩ - Рут Гинзбург. Тя бе един от малцината либерали в най-висшата американска съдебна инстанция. Известна бе и като радетелка на правата на жените и върл противник на президента Доналд Тръмп.

Кончината й дава шанс на Тръмп, да разшири консервативното мнозинство в този ключов орган на американското правосъдие с трето за своя мандат назначение. Той вече назначи там на пожизнени постове двама консерватори, рязко накланяйки баланса на силите във Върховния съд в консервативна посока.
Гинзбург е починала в дома си във Вашингтон, заобиколена от членовете на своето семейство, след продължително боледуване от метастатичен рак на панкреаса, се казва в съобщението на Върховния съд.

Уволнението заради сексуална ориентация вече е незаконно в САЩ

Гинзбург бе член на най-висшата съдебна инстанция на САЩ от 1993 г. и бе икона за американските либерали . "Нашата страна загуби юрист от исторически мащаб. Ние във Върховния съд загубихме скъп колега. Днес скърбим, но сме уверени, че бъдещите поколения ще запомнят Рут Гинзбург такава, каквато я познавахме ние - неуморен и решителен борец за правосъдие", каза председателят на съда Джон Робъртс в изявление по повод кончината й.
Гинзбург е израснала в работническо семейство в нюйоркския квартал Бруклин, за да се издигне до пиедестала на един от най-авторитетните юристи в САЩ. Гласът й бе решаващ при ключови решения на Върховния съд, гарантиращи равни права за жените, разширяване на правата на ЛГБТ-общността и запазването на правото на аборт.

Деветчленният Върховен съд с пожизнени назначения играе огромна роля при формирането на политиките на САЩ по горещи въпроси, като абортите, правата на хората с нетрадиционна сексуалност, притежанието на огнестрелни оръжия, религиозните свободи, смъртните присъди и президентските пълномощия.

ОКОНЧАТЕЛНО: Сенатът на САЩ оправда Тръмп в процеса за импийчмънт (ВИДЕО+СНИМКИ)

Очаква се ожесточена битка в Сената около евентуалната номинация от Тръмп на заместник на Гинзбург. Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър заяви днес, че "американският народ трябва да има право на глас при определянето на бъдещия съдия във Върховния съд" и настоя номинацията да бъде оставена на новия президент, който ще бъде избран на 3 ноември.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си