Вирусът и рисковете за сърцето

Защо 70% от преболедувалите COVID-19 са застрашени от инфаркт? На Световния ден на сърцето - за рисковете за сърцето, за превенцията, симптомите и лечението – коментар в студиото на „Здравей, България” на доц. Красимира Христова и доц. Сотир Марчев.

216 нови случая на COVID-19, излекувани са 163 души

„Съкращението на този вирус е SARS-CoV-2 и то идва от английски. Означава тежък остър респираторен синдром (ТОРС). В гърдите на здравите хора има въздух. Съществуват тежки състояния, в които в тях има течност, която е дошла от съдовете. Според това откъде идва тази течност тези състояния се наричат по различен начин. Ако е от сърдечна недостатъчност, се нарича белодробен оток. Ако е причинена от съдовете, се нарича респираторен синдром”. Това обясни в студиото на „Здравей, България” началникът на Клиниката по кардиология на Медицинския институт на МВР доц. Сотир Марчев.

 

 

Той добави, че този вирус причинява течност в белия дроб, която идва от съдовете. „Такива състояния се лекуват от много време. Пациентите се интубираха, вдигахме налягането в дробовете и то избутваше течността обратно в съдовете. При коронавируса обаче това не може да стане, защото съдовете са запушени”, обясни специалистът.

Проф. Кантарджиев: През ноември се очаква увеличаване на броя заразени

Той изрази мнение, че когато в екипа за лечение участва кардиолог, смъртността е по-ниска.

Коментар по темата направи и кардиологът доц. Красимира Христова.

„Това е заболяване, което засяга съдовете на сърцето и целия организъм. Някой пациент, който е със съмнение за COVID-19, би трябвало да потърси специализирана помощ. Това е първият знак, че може да получите остър миокарден инфаркт”, заяви тя.

Повече по темата гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си