Срещу този вид търговия твърдо се обяви фармацевтичният бранш, а един от мотивите е, че тази дейност у нас не е разрешена

Обрат по казуса с продажбата на лекарства от вендинг машини. Правителството даде крачка назад за реализацията на проекта, само няколко дни след гласуването му в Министерския съвет.

Срещу този вид търговия твърдо се обяви фармацевтичният бранш.      

У нас продажбата на лекарства от автомати е възможна само при определени условия. Едно от тях е те да се отпускат без рецепта.

„Търговия на лекарства по лекарско предписание и такива на свободна рецепта в момента законодателството позволява да се случва само в аптека. В този смисъл това, което чухме и видяхме, е незаконно”, заяви Димитър Маринов от Българския фармацевтичен съюз.

Такъв вид търговска дейност иска да развива акционерното дружество "Пос фарма". Чрез Агенцията по инвестиции проектът стига до Министерския съвет. Внесен е от икономическия министър, а миналата сряда получава зелена светлина. 

„Това, което чухме и видяхме е незаконно. Не виждам защо правителството одобрява меморандум за нещо, за което е незаконно”, допълни Маринов.

Освен вендинг машини за лекарства, компанията предвижда изграждането на високотехнологичен колцентър, чрез който в реално време да осъществява връзка с магистър фармацевт. След съпротива от страна на фармацевти Министерският съвет решава да оттегли предложението.  

„Прекратихме един проект по становище на Министерството на здравеопазването, тъй като в момента в България такъв тип дейност не би могла да се осъществява. Взехме решение това да бъде оттеглено”, каза министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Не стана ясно, защо въпреки отрицателното становище на здравното министерство, проектът е бил придвижен.

Пред NOVA инвеститорът заяви, че замразява проекта и той ще стане факт само след консенсус с пациентските и съсловните организации. А в случай, че не се стигне до такъв ще го реализира в чужбина.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.