Изпитите ще се провеждат по светло, но и по тъмно

Изпитите за шофьори да се провеждат не само в светлата, но и в тъмната част на денонощието. Тази промяна се обсъжда от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”. Предстои въвеждането и на редица промени в обучението на кандидат – водачите.

От „Автомобилна администрация” признават, че се налагат спешни промени, защото срещат трудности в контрола и налагането на санкции над школите и инструкторите.

„Много често се случва, когато отидем в учебната школа и кажем „предоставете ни картоните да видим какво сте обучили …”. Случва се да дойдат и да кажат ами те току-що ни ги откраднаха и реално не може да се извърши реална проверка. Те това го знаят и затова злоупотребяват”, посочва Дамян Войновски, зам.-директор „Автомобилна администрация”.

„Пътна полиция” следи пешеходци и велосипедисти в нова акция

Държавата в лицето на ДАИ настоява по електронен път в реално време да се разбира дали кандидат –водачите са взели всички часове по кормуване, дали са карали по тъмно и извънградско.

„Такова обучение съгласно нормативната база трябва да се провежда, но дали се провежда – това може да се установи само при проверка в учебните центрове и проверка на тази огромна документация, която се води там , на хартия”, заяви Бойко Рановски, директор Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”.

Искат и всички преподаватели да са задължително на трудов договор, а ако извършват нарушения на пътя, за което се отнемат контролни точки, да им се отнеме правото да обучават за шофьори една година.

„Тези, които провеждат обучение за безопасност на движението по пътищата, трябва да спазват тези правила… ако ти нарушаваш правилата как ще научиш другите да не ги нарушават”, категоричен е Войновски.

Обсъждат младите шофьори да карат с придружител

Това предложение предизвика реакцията на част от представителите на бранша.

„По закон вашето право да работите може да го отнеме само съдът… А това, че аз съм нарушил и са ми взели 7 точки…. някой да ме спира да работя, няма такова чудо”, посочва Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

Не са съгласни и с друг текст – всяка школа да се регистрира като търговски обект.

Очаква се скок в цената на шофьорските курсове

„Ние не сме търговци, ние не продаваме дюнери, ние няма да правим въздуховоди, ние правим възпитатен и обучителен процес, ние сме обучители”, категоричен е Иванов.

От Автомобилна администрация казват, че целта на текстовете е да станат по безопасни пътищата ни. А от бранша подготвят протест, ако премиерът Бойко Борисов не реагира.

„На 7-ми ще се видим на улицата не само в София, а и в цялата страна”, предупреди Йонко Иванов.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.