Готви се подобна проява и в София

Прокуратурата се захвана с бруталната агресия между ученици в Пловдив. Образувано е досъдебно производство за телесна повреда по ксенофобски и хулигански подбуди. В неделя десетки деца участваха в сблъсъци помежду си - стигна се до размяна на удари и замеряне с яйца. Оказа се, че подобна акция се готви и в София.

Над 50 са разпитаните до момента участници и свидетели на сблъсъците от неделя. Те се случиха по време на хомофобска акция, чиято цел била да се прочисти градската градина на Пловдив от хора с различна сексуалност. По данни на прокуратурата в конфликта са участвали две големи групи - едната е била от фенове на футболен клуб "Ботев", а другата от момичета, които твърдят, че са хомосексуални. Момчетата са носили яйца, а момичета дървени пръчки за самозащита. Подобни демонстрации не са прецедент. На днешния ден, преди 12 години при хомофобска акция в „Борисовата градина” е убит студент.

Как се насажда нетолерантност сред децата?

На този ден преди 12 години една майка вижда за последен път сина си. 25-годишният студент по медицина Михаил излиза на разходка в „Борисовата градина”. Нападнат е и пребит от група тийнейджъри. Михаил се задушава и умира на място. Пред разследващите задържаните заявяват, че са участвали в група, която редовно е „прочиствала“ парка от хомосексуални мъже. 

„През цялото време той ги е питал “какво искате, защо ме биете”, “какво съм ви направил”. Това са били неговите думи. Те казват “той ни приличаше на гей”. Аз не знам как, на какво приличат гейовете, по какво се различават? Беше с жилетка, с дънки,  с маратонки. Най-обикновено момче. Аз не разбрах моят син защо е убит! Питам - защо убиха моя син?!”, пита майката на убитото момче Христина Стоянова.

Как се стигна до организиран бой между десетки ученици?

Без отговор вече 12 години, на всеки 30-ти септември майката на Мишо отново изживява ужаса от това, че синът й никога няма да се прибере вкъщи.

„Ето, паля свещ, плача си от сутринта до вечерта. Това дете аз никога няма да го забравя. Като се отвори външната врата и аз ставах и гледах, очаквах, че Мишо ще влезе. Сега вече не го правя. Не е честно да се отнема един млад живот, синът ми беше завършил медицина, щеше да помага на хората....ама го няма сега”, разказва Христина.

А след сблъсъците в Пловдив, много от участниците са потърсили съвети и помощ.

„Имахме включвания още същата вечер след събитията в парка в Пловдив, със зов за помощ - по-скоро беше в посока наистина в това да се почустват подкрепени - пострадали деца и след това се свързаха с нас и по другите ни социални мрежи, за да споделят какво се случва”, заяви Анна Жукивская.

Психолозите призоваха учители и родители да не бъдат пасивни, а ежедневно да разговарят с децата по темата за различната сексуалност.

А междувременно, с нас се свърза майка, след като разбрала от дъщеря си, че в Инстаграм се разпространяват призиви за нови хомофобски атаки. Този път в София и в Бургас. Акциите са насрочени за събота.

Има ли хомофобско напрежение в Пловдив?

„Тя беше тази, която ме запозна с темата и която ми показа този пост. Тъй като съм родител на тийнейджър, бих искала да дам гласност на това нещо, което съм видяла с цел да предпазя колкото се може повече участници”, заяви разтревожена майка.

С призив към младите се обръща и майката на Михаил - Христина Стоянова”

“Ей, деца....животът е един миг. Това ви го казва една майка, на която й отнеха сина. Не се правете на мъже, ще станете, ще израснете, ще имате свои деца - ако някой припознае ваше дете, че прилича на гей, както моят син, и го убият, как ще понесете това питам аз?”

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.