Тя ще помага на лекарите за спасяване на животи на пациенти в критично състояние

Апаратура за спасяване живота на пациенти в критично състояние получи като дарение болницата в Бургас. Новата техника ще подпомогне лекарите в лечението на пациенти в критично състояние. Модерната апаратура е за продължителна филтрация на кръвта, като подпомага и лечението на COVID-19. Предназначена е за единственото отделение по реанимация в Югоизточна България.

„Апаратът има възможности да чисти токсините в кръвта, които са натрупани при неработещи бъбреци. Има място при пациентите, които са на интензивно лечение, които са с многоорганна недостатъчност”, заяви д-р Антон Григоров, началник на ОАИЛ, УМБАЛ-Бургас.

„На пациента се извършва нещо подобно на хемодиализа. Само че не е тривиалната, която е ежедневната, а тук се извършват много по-качествено. Кръвта се прочиства точно в момента, когато трябва”, обясни д-р Бойко Миразчийски, директор на УМБАЛ-Бургас.

Апаратурата, с която разполагат само няколко от най-големите и модерни отделения по реанимация в страната, беше дарена от бургаския бизнес и е на стойност близо 40 000 долара, като освен апаратурата са осигурени и консумативи за период от 2 години. 

„Тази е една от важните апаратури за животоспасяване на пациенти не само с COVID”, обясни Любомир Георгиев, президент „Ротари клуб”-Бургас.

Част от сумата за дарението осигури и Община Бургас.

„Аз веднага призовах Общинския съвет да подкрепи тази инициатива, защото недостигаха средства за закупуването на апарата и консумативите за 2 години напред за ескплоатацията му”, обясни кметът на Бургас Димитър Николов.

Така общинския Социален фонд "COVID-19" отпуска сумата от 7500 лева, за да се спасяват човешки животи.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.