Каква помощ ще получат фирмите и гражданите през есенно-зимния сезон?

“За нас беше много важно да се опитаме да обхванем абсолютно всички възможно хипотези свързани с родителите на карантинираните деца. Това разбира се е много трудно. В случаите, в които болничен не се полага разглеждаме вариант при който работодателят да даде възможност за дистанционна работа на родителя”. Това заяви в студиото на „Събуди се” зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Ако дистанционната работа не е възможна и всички други варианти са изчерпани, държавата може да отпусне месечна помощ, обясни Русинова.

„В случаите на едно дете тя е 600лв., а ако децата са две сумата става 915лв. и се отпуска пропорционално спрямо дните, в които детето трябва да е вкъщи. Към този момент има около 70 такива случаи в страната. Изискването за тази помощ е 610лв. праг на доход на член от семейството”, добави зам.-министърът.

Тя изясни, че за родителите на всички деца, които са в детска градина имат право на болничен.

Русинова заяви, че 25 хиляди деца вече използват и традиционната помощ за първи клас. От тази учебна година за първи път има и помощ за учениците от 8 клас, като тя се ползва от над 18 хиляди семейства.

Зам.-министърът обясни, че идеята за създаване на детски кътове на работните места е добра.

„Опитваме се освен всичко планирано, да продължим и линията си в подкрепа на работещите родители. Когато и двамата работят различни професии в различно работно време, много удобно би било да има такива кътове. За тази идея сме отделили 15 млн. лева”, казва Русинова.

Повече по темата гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.