Те са недоволни от предложените промени в обучението на кандидат-шофьорите

Протест на автоинструктори от цялата страна. Част от бранша е против подготвяната от Министерството на транспорта наредба, която ще промени дейността им. Учебните автомобили трябва да бъдат собственост само на юридически лица, а всички инструктори да са на трудов договор. Разговорите с представителите на транспортното министерство пропаднаха.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Автоинструктори блокираха центъра на София за няколко часа с едно искане – да няма промяна на условията им на труд чрез подготвяната нова наредба от министерството на транспорта.

С твърдението, че промените ще доведат до фалити, протестиращите занесоха ковчег до Министерството на транспорта. Там бяха поканени на разговор, но отказаха да обсъждат наредбата с шефа на автомобилна администрация Бойко Рановски. Недоволството им продължи пред Министерския съвет и Министерството на образованието.

„На 14 януари излязохме на протест, тъй като имаше непосилни изисквания, които касаят малките автошколи. След това министърът на образованието и този на транспорта обещаха, че ще спрат наредбата. Промяна обаче нямаше", коментираха инструкторите. 

По-рано в ефира на "Здравей, България", Рановски обясни логиката на готвените промени. Един от ефектите - изсветляване на сектора. 

 

Наредбата беше изпратена до част от организациите, които организират протеста днес. Те бяха поканени на среща в Агенцията. Не всички дойдоха, но някои от тези организации, които днес правят протеста, присъстваха и с тях е обсъден проектът на наредба”,  заяви изпълнителният директор на ИА "Автомобилна администрация".

 

Ако наредбата не бъде изтеглена, протестиращите готвят нова демонстрация в края на октомври. Няколко от големите фирми в сектора са "ЗА" промените.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.