Приза си разделят двама учени

Две жени получиха Нобеловата награда за химия. Французойката Еманюел Шарпантие и американката Дженифър Даудна са удостоени с престижното отличие за работата им по създаването на така наречената генетична ножица.

Тази технология има революционно въздействие върху науките за живота. Тя допринася за разработването на нови терапии срещу рака и може да осъществи мечтата за лечение на наследствените заболявания, посочват от кралската Шведска академия на науките и Нобеловия комитет.

Миналата година наградата бе връчена на Джон Гудинаф, Стенли Уитингхъм и Акира Йошино за разработването на литиево-йонна батерия.

През 2020 г. няма да има церемония по награждаването: медали и дипломи ще бъдат връчени на лауреатите или от служителите на шведските посолства в различни страни, или от носителите на предишните награди. Освен това на лауреатите ще бъде изплатена сума от 10 милиона крони. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.