Решението предизвика сблъсъци със силите на реда пред съдебната палата в Атина

Гръцки съд определи крайнодясната партия “Златна зора”, като престъпна организация. Според магистратите, седем от бившите депутати на партията, включително лидерът никос михалолиакос, са виновни за ръководене на престъпна група, докато останалите са виновни за участие в нея.

Решението предизвика сблъсъци със силите на реда пред съдебната палата в Атина. В очакване на присъдите, няколко хиляди души се събраха по призива на антифашистки организации. Демонстрантите хвърляха самоделни бомби по силите на реда, които отвърнаха със сълзотворен газ.

“Искаме неонацистките убийци да бъдат осъдени. Днес е ден за демокрация. Демокрацията ще победи. Останките от нацизма ще бъдат заклеймени. В държава като Гърция, няма място за нацисти”, заяви Сотирис Секу.

Насъбралото се множество приветства бурно решението на съда, което слага край на продължилия 5 години процес срещу Златна зора

„Наказанието не е толкова голямо, но поне никога повече няма да са могат да надигат глава или да създадат нова партия, каквото искаха да направят”, Никос Карагеоргос.

„Демокрацията тегли черта на фашизма! Никога повече банди с разбойници по улиците!”, Електра Александропулу.

Съдът обедини в едно няколко дела: за убийството през 2013 на гръцкия рапър Павлос Фисас, за нападения срещу мигранти и леви активисти. С най-голям интерес се очакваше решението на съда по отношение на лидера на Златна зора Никос Михалолиакос. Той беше признат за виновен за ръководене на престъпна организация, след като през 2019 това определение беше отхвърлено от главния прокурор. Определен като исторически, този процес доведе до залеза на неонацистката Златна зора, която на изборите през 2019 не получи нито един депутат.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.