Проектът е финансиран от държавата

Започна реставрацията на третия по големина мюсюлмански храм на Балканския полуостров - джамията „Ибрахим паша” в Разград. Проектът е финансиран от държавата. Предвижда се първоначално след възстановяването му, храмът да бъде музей.

Разкриха тайните на "Света София" в Истанбул (СНИМКИ)

Джамията „Ибрахим паша“ е построена през XVII век от български майстори по заръка на велик везир, чието име носи.  През 70-те години на миналия век е затворена за посетители и вярващи. А от 30 години насам не е реставрирана.

"Това е голяма обида за българската държава и всички държавници досега, че е оставена в това състояние", смята министърът на културата Боил Банов. Усилията да се стигне до мащабния проект за консервация и реставрация продължават почти три години.

ВМРО предлага джамията “Баня Баши” в София да стане музей

"Както виждате днес – резултат има. Перлата на Лудогорието ще засияе в пълния си блясък. Искам за благодаря на Бойко Борисов, че даде пари и мисли и за мюслманите", заяви Гюнай Хюсмен - областен управител на Разград

Джамията "Ибрахим паша" е паметник на културата от национално значение. При разработването на проекта за реставрация са спазени всички изисквания за постигане на автентичен облик на храма.

"Убеден съм, че един ден, когато свърши реставрацията, ще влезем вътре и ще правим намас. Ще се обърнем към Всевишния, да се помолим, да запази Разград, да обезпечи щастието на Разград, на Лудогорието и на цяла Българияю", каза главният мюфтия Мустафа Хаджи. Общата стойност на проекта е над 2 000 000 лв.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.