Негово Превъзходителство Алехандро Поланко с първо телевизионно интервю

Испания се задъхва от втората вълна на коронавирус. В петък властите в Мадрид обявиха извънредно положение. За подхода на южната страна към COVID-19, за рисковете пред туризма, за икономиката, културата и кулинарията. За тези и още много неща. В рубриката „Светът в България“ с първо телевизионно интервю Негово Превъзходителство испанският посланик Алехандро Поланко.

ЕКСКЛУЗИВНО: Посланикът на Бразилия за дипломацията по време на пандемия

Испания. Страстна и очарователна. Страна с 8 000 плажа и 58 милиона туристи. Дом на 200 000 българи. Държавата с най-малко сключени бракове и най-малък брой данъчни инспектори. Там хората имат по две фамилни имена, а марихуаната и нудизмът са законни. Националният химн е без думи, паелята е традиционно ястие. До 16-ти век именно Испания е най-мощната държава в Европа. Но как започва всичко?

Ваше Превъзходителство, срещаме се в навечерието на много специална за вас дата - националния празник на Испания. На 12 октомври испанска експедиция, водена от Христофор Колумб, открива Америка и Новия свят. С какви чувства посрещате празника?

Тази дата за нас испанците, но и за целия свят, е изключително важна. През 1492 година Колумб пристига на остров Ле Спаньола, по-късно наречен Санто Доминго. Испания поставя началото на отношенията си с останалия свят, този, който е ориентиран на Запад. Ние сме атлантическа държава, с много море пред нас и това е била възможност да преминем отвъд, да станем откриватели. От този ден нататък Испания налага себе си и като страна, свързана с Америка. Не можете да разберете съвременна Испания, ако не разбирате отношенията ни с Америка. Отношения, които продължават до днес, а свързващият елемент е езикът. Испанският е важен, защото Америка говори испански.

Свободата, това ли е най-ценното благо? Великият испански писател Мигел де Сервантес, бащата на Дон Кихот, казва, че свободата не може да се сравнява дори със съкровищата, които крият земята и морето.  

В наши дни хората непрекъснато говорят за сигурност и свобода. Разбира се, че сигурността е важна, но за развитието на хората свободата е най-важна. Да можем да поемаме рискове и да носим последствията от тях. Нуждаем се от този избор. Много съм щастлив, че говорите за Сервантес, за мен той е изключително важен. Ожених се в църквата, където се е оженил Сервантес. Семейството ми е силно свързано с работата и живота му. Бях посланик в Алжир, а както знаете, именно в Алжир Сервантес е бил в плен 5 години. Ключови за живота му години. Той се опитва да избяга много пъти, без значение от рисковете. И този опит използва по-късно, за да напише „Дон Кихот”, да пише за свободата, за значението на свободата. 

Но през изминалите месеци коронакризата ограничи усещането ни за свобода. Как се промени животът в Испания? 

Ситуацията е трудна. Пандемията е трудна. Преди година никой дори не подозираше какво ще се случи. За Испания беше много тежко. Ние сме страна, в която хората обичат да общуват, да бъдат заедно, да приемат гости в домовете си, да пътуват. Свързаност, мобилност. Но всички тези неща сега изглеждат невъзможни заради пандемията от коронавирус.

Ще удържите ли втората вълна? Столицата ви Мадрид отново е блокирана. Как се бори страната ви срещу коронавируса? Само преди година Испания беше държавата с най-здравото население в света. 

Дължи се на здравната ни система, която функционира много добре. Тя е универсална, безплатна, достъпна за хората. И благодарение на това успяхме да организираме работата й така, че да обслужва и заразените с COVID-19. В началото беше много тежко, пандемията беше като стрес тест за системата. Трудно беше да овладеем ситуацията, но успяхме. И днес, дори да има втора вълна в определени части от страната, като Мадрид, подобно на Париж и Лондон, съм оптимист. Дори броят на случаите да е много висок, те не са толкова тежки. По-леки са, защото се заразяват по-млади хора, пациентите, които постъпват в болница, не са толкова много. Здравната система вече не е под стреса, както беше в началото.Дори в настоящите условия, ние сме втората държава след Япония с най-голяма продължителност на живот – средно 83 години. 

Споменахте за болниците. Знам, че направихте „болница на пандемиите” край Мадрид. Кажете ни за проекта. 

В най-трудните седмици, когато стресът върху здравната система беше огромен, имахме нужда от нова болница. И администрацията, по примера на Ухан в Китай, превърна Конгресния център в Мадрид в болница. 5 000 легла, повтарям, 5 000. Организацията беше направена за две седмици. След 4 дни 3 000 легла вече бяха заети. Тази болница работеше за кратък период от време. Защото след 4 седмици ситуацията се нормализира. Болницата беше затворена, но се поддържа в готовност, ако отново се появи нужда. 

Кога Испания ще може да се похвали и с ваксина срещу COVID? Докъде стигнаха изпитанията? 

Сега работим върху три вида ваксини. Общо са 7-8 в Азия, Америка, Европа. Ние се включихме в разработката на три. Трудно ми е да ви кажа дата, но ако съдя по думите нашия министър на науката, вероятно една от ваксините ще бъде готова в края на тази година. До края на годината бихме могли да разполагаме с 1 милион и 500 хиляди дози. Бройката не е голяма, но идеята е до 2021-а, до пролетта на следващата година, да имаме около 17 милиона дози, за да стигне за всички.  

Испания имаше необичайно лято. Заради COVID маските бяха задължителни дори на плажа. Как се отрази пандемията на туризма и какви щети нанесе? 

Говорим за 60 % по-малко туристи. Това е огромна цифра. Но зависи и от областите. Тези, които обикновено са с много международни туристи, бяха лошо засегнати. Областите с вътрешен туризъм не чак толкова. Като АндалУсия или Северна Испания. Хотелите, ресторантите, баровете, кафенетата, дискотеките, целия този сектор пострада. Но съм много обнадежден, че догодина ще бъде различно. Че слънцето, плажовете, културата ще си останат там, където са и секторът ще се съживи, ще се възстанови.

Да поговорим още малко за икономика. Испания е единствената страна в Европа, която произвежда банани. Произвежда и най-скъпото вино в света. Основен производител е на зехтин. Но въпреки това е на 1-о място по безработица в ЕС. Защо? И как се борите с този проблем?  

Испанската икономика е много сложна. Тя е като тази на останалите държави, но с много силно обособени сектори. Не само туризмът, който е 12 % от нашия БВП. Имаме много силно развито земеделие – по отношение на зехтина, виното, свинското, рибата сме сред първите производители в света. Но всички тези области на икономиката не работят по едно и също време на годината, те са сезонни. И тази ситуация се отразява на нивата на безработица. Но високо технологичните индустрии също са много важни. Испания може да устои на ударите от пандемията, защото има силно развита индустрия. Нека да ви дам пример. Ние сме втората страна в света, след Китай, с най-дългата високо скоростна жп мрежа с 3 000 километра. Най-голямата в Европа, имаме и чиста енергия, вятърна енергия, слънчева енергия, големи, силни компании. Имаме и развита инфраструктура. Вероятно знаете, че мостът над Дунава е правен от испанска компания. И Панамския канал, един от най-големите инфраструктурни проекти в света или високоскоростния път между Медина и Ла Мека.

А вярно ли е, че испанците притежават повече коли, отколкото мобилни телефони? Или е мит? 

Мисля, че мобилните телефони са много разпространени в Испания и броят им е по-голям от тези на колите. Но е истина, че автомобилната индустрия е една от най-големите в Испания и ние сме вторият производител на коли в Европа след Германия. Продаваме основно в Германия, Франция и Великобритания. Миналата година в Испания бяха произведени 2 милиона и 700 хиляди автомобила. 

Испания има много имена, много лица. Някои я наричат земя на реки (Иберия). Други – земя на залязващото слънце (Хисперия). Всички сме чували за фламенкото и коридата. Какво още не знаем за страната ви? 

Испания е много разнообразна, има много региони. Югът, където имаме почти пустини райони, средиземноморието със слънцето и плажовете, канарските острови, централната част, която е с големи градове – Мадрид, Барселона и северът. Ако живеете в Испания и пропътувате 200 километра, може да се почувствате като в България или Мароко, или като във Франция или Неапол. Там ви се предлагат всички тези опции.

Издигате футбола в култ. Имате специално отношение към този спорт. Защо? За вас той е като религия. 

Футболът е важен, но не само той. Като цяло спорта. И ние сме успешни в него, в отборната игра.  Доказват го Реал Мадрид, Барселона. 

Имате ли си любим отбор? Имам приятели испанци, за които светът спира да съществува, щом по телевизията дават футбол! 

Този футболен мач между Реал Мадрид и Барселона, който в Испания наричаме Ел Класико, днес е добре познат по целия свят. Дори в Азия.

Чувал ли сте за  за нашата футболна легенда Христо Стоичков?  Той е много популярен и във вашата страна. 

Разбира се. Мисля, че е най-добрият ви футболен играч. Помня, че играеше в Барселона, когато отборът беше много силен. Наричахме го dream team – отбор мечта. А и той е добър представител на българския народ. Има силен характер, силно изявена личност е. Много добър играч. Всеки би искал да го има в отбора си. 

Имате поговорка, която звучи така - „Пълен стомах, щастливо сърце”. Опознахте ли вече българската кухня и имате ли нещо любимо?

Да, разбира се. За една година, откак живея в България, съм опитал много неща. Български неща. Имате страхотна кухня, традиционна, добра, силно свързана с натурални продукти. Зеленчуците ви са отлични. Салатите. Много обичам чушки, червени чушки, зелени чушки, много съм щастлив. Много обичам и риба, тъй като идвам от Галисия. Ям много риба и мисля, че в Испания могат да ви я приготвят по един от най-добрите начини. 

Кажете ни повече за живота си в Испания и тази специална връзка с Галисия. 

Цялото ми семейство произхожда от северна Испания и една специфична област, която много прилича на България. Дори климатът е същият. Планините там са много зелени, плажовете са по-диви. Много обичам този регион и всеки път, когато имам възможност, го посещавам. 

А чувал ли сте, че известния испанският актьор Антонио Бандерас е влюбен в България? През 2015 година дори обмисляше да си купи къща или апартамент в София.  

Ами, разбирам го. Защото София е много красив град. Знам това, защото се познаваме с Антонио Бандерас и имам връзка със студиата в Бояна. Имате прекрасни условия за снимане на филми и знам, че актьорите, международните актьори, много обичат да идват да снимат тук. София е много приятно място, много спокойно, не са обезпокоявани от фенове, които се опитват да им вземат автограф или да се снимат с тях.