Премиерът съобщи от Брюксел какви теми са били обсъдени от евролидерите

„Европейската комисия даде своите указания за COVID. Относно темата за ваксината – аз съм много доволен от действията на ЕК, защото е много важно да бъде осигурена за всички и на достъпна цена. До късни доби в Европейския парламент с колегите разказахме кой колко е напреднал. Считам, че трябва да се доверяваме на учените от Германия и да не експериментираме на здравни теми. Комисията и държавите членки продължават усилията си, трябва да бъдем в ежеминутет синхрон. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел.

Борисов: Карантината да стане 10 дни (ВИДЕО)

Той посочи, че има голямо разминаване в броя тествани лица и подчерта, че е най-важно да има медикаменти, достатъчно легла, да се препоръчва на хората да не пътуват към силно засегнатите места. Според него трябва да се наблегне и на психичното здраве, да не се всява паника и допълнителен стрес.

„Важно е всеки един да знае, че пазейки себе си и здравето си, пази също икономиката, бизнеса, туризма“, заяви Борисов. Премиерът изтъкна, че в настоящата пандемия, както в цял свят, така и в България акцент се поставя върху подкрепата за най-уязвимите. Министър-председателят посочи, че именно по тази причина, а не предизборно, са вече в ход редица социално-икономически мерки в помощ на бизнеса, образователната система, пенсионерите.

Премиерът Борисов специално изрази своите благодарности към всички, които полагат усилия на първа линия. „Това, което приложихме в България, е доказаното най-правилно досега – да имаме медикаменти за по-бързото преодоляване на болестта, усилване на болничните заведения, да имаме кодове за отделните градове, да препоръчваме на хората да не пътуват там където има пик“, категоричен беше министър-председателят.

СРЕЩА НА ВЪРХА: Лидерите на ЕС обсъждат COVID-19, Brexit и климата

Той е на мнение, че учебният процес не бива да се спира. Възможно, според него, би било карантинирането за кратък срок от време, но не и такъв, който би засегнал психиката на учениците.

Европейските лидери са обсъдили и сделката между ЕС и Великобритания. Тя трябва да стане факт в края на тази година.

„Много е важно и се надявам да се постигне съгласие. Тази сделка е изключително важна, тъй като икономиките ни са тясно свързани”, отбеляза министър-предстедателят.

 

 

Борисов съобщи още, че Fitch отново са повишили кредитния рейтинг на ББР. "Хубаво е това да се знае и така опонираме на всички, които се опитват да кажат, че в България не се случват добри неща. В този ред на мисли благодаря и на президента Радев, който колегата Мицотакис вчера ми каза, че много е хвалил България и че България и Гърция са мост на стабилност. Естествено сме мост на стабилност, защото сме направили толкова много неща с гърците - интерконектори, инвестиции, съвместни производства и продължаваме заедно“, заяви още министър-председателят.

„Аз съм за незабавен диалог, за прибиране на корабите и за сядане на масата на преговорите между Гърция, Кипър и Турция“, заяви още министър-председателят Бойко Борисов по темата за Източното Средиземноморие, която също беше част от дискусиите в Брюксел. Относно Брекзит премиерът Борисов изрази загриженост за малкото останало време, в което трябва да бъде постигнато споразумение за оттеглянето на Обединеното кралство.

„Относно Зелената сделка – декември ще се взимат решения, но вчера бяха дебатите. Амбициите на ЕС са намаляване на вредните емисии, но това ще стане след около 10-ина години, през 2030 година. Много бързо трябва да мислим за придобиване на нови мощности и зелена енергия. През 2050 г. трябва да няма вредни емисии, промените в климата са такива, че сме длъжни да го сторим”, обясни премиерът.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.