Заради карантината му от 1 ден се разделихме с шефа на РЗИ, заяви премиерът

Директорът на РЗИ-София Данчо Пенчев е бил отстранен заради отмяната на карантината на президента Румен Радев. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешното онлайн правителствено заседание. Борисов подчерта, че карантината е задължителна за всички и трябва да се спазва. Премиерът отиде и по-далеч – „лесно е да погазваш закона от висока позиция, където се смяташ за недосегаем”. Борисов отправи и критика към военния министър Красимир Каракачанов за проведеното мащабно учение на сухопътните сили, на което присъства и държавният глава.

С лед като цяла седмица тече спор трябва ли президентът Румен Радев да е под карантина след завръщането си от Естония и защо подаде оставка шефът на столичното РЗИ, темата се оказа водеща и за онлайн заседанието на кабинета.

„Спазвайте карантината, ние не сме богопомазани като президента Радев, на когото нашите служби дадоха 1 ден карантина, сякаш е извънземен. Затова се разделихме и с шефа на РЗИ”, заяви Борисов.

Преди ден президентът беше на военно учение на полигона „Корен”.

„Очаквам след като ВВС пламна и целият команден състав е по болниците, сега и Сухопътните войски да бъдат „приземени” с тези глупости, които правят. Но това е разликата между Европа и България. Законът е само за тези, които не харесваш. Иначе можеш да си го погазваш, когато искаш от високата позиция. Затова в Брюксел говорят за борба с корупцията по високите етажи - за тези, които се имат за недосегаеми”, продължи премиерът.

 

 

Още един министър е под карантина

Борисов коментира, че спрямо всеки, нарушил карантината, се образува досъдебно производство. А вътрешният министър добави, че в момента у нас има над 3100 подобни производства.

„Държавният глава се разхожда с разрешение на военния министър по всички гарнизони в нарушение на всички правила”, коментира Борисов.

Самият министър на отбраната Красимир Каракачанов веднага отговори, че не може да забрани на държавния глава да посещава военни зони. „Няма как да го изгониш”, заяви Каракачанов.   

„Аз не наруших карантината си и промених всички планирани публични прояви. Хората не могат да бъдат делени спрямо поста, който заемат. Това е върховенството на закона”, коментира още Борисов.

Президентство: Само д-р Пенчев може да каже защо подаде оставка

Още вчера президентът Румен Радев обясни, че стриктно спазва препоръките на здравната инспекция. Беше уточнено, че държавният глава изпълнява програмата си с посещения след поредица отрицателни тестове. След днешния залп от кабинета, от администрацията на държавния глава разпространиха официален отговор. В него се казва, че „противоречивите обяснения на изпълнителната власт будят все повече въпроси за действителните причини за оставката на д-р Данчо Пенчев. Достоверността на твърденията на министър-председателя, не само по тази тема, са под въпрос”.

Дончев: България е сред шампионите по най-нисък външен дълг в ЕС (ВИДЕО)

Премиерът коментира и проектобюджета за следващата година като категорично заяви, че той не е предизобрен. „Това е следизборен бюджет, за да може да има хора, които да продължат да работят и да живеят в България”, каза Борисов. И припомни, че допреди няколко месеца правителството е било обвинявано, че не дава пари на хората, а сега отново получава критики.

„Изработихме програми, намерихме средства през европейските програми, през компенсаторни механизми и по всички възможни начини, включително и с данъчни отстъпки. Във всички системи добавихме повече пари, за да може да преодолеем тази ужасяваща пандемия. И сега ни обвиняват, че правим предизборен бюджет... С какви очи тази партия, заради която платихме милиарди за АЕЦ „Белене”, фалита на КТБ, за компенсациите на ТЕЦ-овете, сега ни обвинява?”, попита Борисов.

„Демокрацията е много хубаво нещо. Коя партия ще изпълнява бюджета, зависи от българския народ”, завърши обръщението си премиерът.

По-късно в профила си във Facebook Борисов публикува ново видео. 

Трябва да насочим вниманието си и към възрастните, и към хората със съпътстващи заболявания. Нека засвидетелстваме грижата и вниманието си към опазването на техните живот и здраве като спазваме противоепидемичните мерки", написа Борисов. „Казах на министрите да не обръщат внимание на злобните коментари, а да работят и да следват целите, които сме си поставили. От тях искам много работа и да полагат грижи за всеки един българин. С агресията си нашите противници отново ще уплашат хората. Вече лъсва истинската им същност. За да няма никакви спекулации, поискахме на изборите да има външни наблюдатели. Сигурен съм, че хората пак ще изберат стабилността, защото виждат какво правим".

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.