За това предупреди проф. д-р Христина Милчева от Тракийския университет

За остър недостиг на медицински сестри предупреди в ефира на „Здравей, България” проф. д-р Христина Милчева от Тракийския университет. Тя заяви, че в условията на пандемия рискът от липса на медицински работници се увеличава.

„По последни данни в здравната ни система не достигат около 30 000 медицински сестри и 4 000 акушерки. Не можем да постигнем европейското съотношение между лекар – сестра”, посочи още проф. Милчева.

Нов флашмоб на медиците, отново призоваха за спазване на мерките (ВИДЕО+СНИМКИ)

Тя беше категорична, че в условията на пандемия този недостиг се усеща най-осезаемо.

„Средната възраст на медицинските сестри е 53-55 г. По-голяма част работят и след пенсиониране. Настоящите условия налагат те да се включат в грижата за пациентите”, добави още професорът.  

Според нея кризата за медицински сестри ще се задълбочава в бъдеще, ако не се предприемат адекватни мерки, сред които и увеличение на заплатите.

Напрежение в бургаската болница

Днес в Стара Загора здравни работници се срещат на международна конференция онлайн, за да обсъдят дефицита на медицински сестри и как да бъдат привлечени млади хора в професията. Ще бъдат представени над 80 доклада. Основната идея на конференцията е да повиши вниманието на обществото към сериозния и актуален проблем.

Повече гледайте във видеото. 

Репортер: Георги Манев

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.