Темата изисква максимална информираност на населението и широк консенсус, смята премиерът

Без решение на парламента България няма да купува ваксини срещу COVID-19. Това заяви премиерът Бойко Борисов в разговор със здравния министър Костадин Ангелов. Министър-председателят настоя да се действа внимателно и със заповедите за затваряне.

„Искам да не залитате в най-лесното - заповеди за забрани. Искам точно обратното - всеки човек да бъде обгрижен, всеки един бизнес, затова от вас изисквам тази гъвкавост“, заяви премиерът. 

Вместо блокада като пролетта, трябвало да се мисли как едновременно да се защитят гражданите без да се блокира бизнесът.

„Най-лесно е да сложиш чертата и да кажеш затварям. Искам максимално да се оттърсиш от мисълта, че ако вкарам за 2 седмици всички хора вкъщи, сигурно ще спре пандемията. Веднага след това отново ще е взрив”, каза премиерът.

Бъдещите ваксини за коронавирус ще се купуват само след решение на Народното събрание. След срещата на лидерите на Европейския съюз по въпроса за ваксините Борисов поиска гаранции, че при неизползване на препаратите няма да се търси отговорност.

Той даде задача на здравния министър да подготвя документите и да вкарва предложението в парламента.

„Ако ни подкрепят, тогава купуваме и действаме в условията на пандемия. Ако не ни подкрепят, няма да купуваме”, заяви премиерът.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.