Новите рестрикции влизат в сила от следващата седмица

Гърция въвежда нови по-строги мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса от 06:00 часа на 3 ноември 2020 г., съобщават от пресцентъра на Министерство на външните работи. По информация на посолството ни в Атина към момента няма да се пристъпва  към пълно блокиране на страната. Не се забранява движението от окръг в окръг (каквато забрана имаше през пролетта), освен в часовете от 00.00 ч. до 05.00 ч. 

Нов ръст на заразени в Гърция, въвеждат карантина в Солун

Гърция се разделя на две зони. В първата - влизат областите, които в момента са в ниво на риск „зелен“ и „жълт“ код. В тази зона продължава прилагането на досегашните мерки. Въвеждат се и допълнителни рестрикции като:

- задължително е носенето на предпазна маска, на открито и на закрито;

- забрана за излизане и движение по улиците в интервала от 00.00 ч. до 05.00ч.

- увеличаване до 50% на служителите, както от държавния, така и от частния сектор, които да работят от вкъщи;

- дистанционно обучение за университетите.

България е сред страните с най-много заразени туристи в Гърция

Във втората зона на „повишен риск“ влизат областите, които в момента са в „оранжево“ и „червено“ (цяла Северна Гърция и Атика). В тази втора зона продължава прилагането на досегашните мерки като се добавят и нови:

- затварят всякакъв вид заведения (за хранене, кафенета, питейни и т.н). На заведенията за хранене е позволено да работят на принципа доставка на храна за вкъщи или за купуване на място;

-затварят се местата за забавление;

-затварят се кина, тетри, галерии, музеи;

-затварят фитнес клубовете и местата за спорт на закрито.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си