Идеята е в тях да се разпознават пациентите с коронавирус

Мобилните пунктове за COVID-19 пред болниците в страната започват работа. От днес пред всички държавни здравни заведения трябва да отворят врати така наречените фургони за тестване. До тази мярка се стигна след заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов преди дни. Целта е да се прецизира кой пациент е за хоспитализация и кой може да се лекува в домашни условия.

Антигенните тестове ще бъдат безплатни за пациентите, а диагностиката  протича няколко минути.  

„Хората да се тестват тогава, когато имат симптоми - температура, кашлица, тежест в гърдите, затруднено дишане”, каза проф. Костадин Ангелов.

„Идеята на фургоните е още на вратата ние да отсеем и разпознаем пациентите с остри респираторни заболявания. При тези, които са със съмнение за коронавирус, процедурата ще трае между 15 и 20 минути”, обясни д-р Николй Хубанов, нач. на спешното отделение към УМБАЛ "Александровска".

Готови ли са болниците с мобилните пунктове за COVID-19?

Медиците съветват, ако нямате симптоми, да не си правите тест, защото той може да се окаже фалшиво отрицателен.

В Белодробната болница в Бургас обаче недоволстват, че трябва да изпълняват ролята на триаж.

„Не сме поликлиника, ние сме лечебно заведение. При нас се влиза за лечение, а не за диагностика, която ни се налага в момента да правим”, коментира Евелина Трошанова, управител на лечебното заведение.

 

 

Очаква се електронните направления за PCR тестове при 5 симптома на вируса да бъдат издавани от следващата седмица. Междувременно от Сдружението на общопрактикуващите лекари предлагат на здравните власти да могат да издават направления и за антигенни тестове.

„Ако трябва да чакаме 5 симптома, това означава да падне кислородната консумация, рискуваме да забавим поставянето на диагноза и изолирането на тези пациенти”, поясни общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

Личните лекари искат още положителният резултат от теста да бъде основание за карантиниране или хоспитализация. А ако е отрицателен, но пациентът има симптоми на COVID - 19, които продължават по-дълго или се влошават - да бъде назначен PCR.

Репортери: Наталия Герджикова, Кристиян Гаров

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.