В тях пациенти ще могат да си направят бърз тест или да получат консултация от специалист

Зарази увеличаващия се брой заболели, пред всяка болница трябва да бъдат разкрити фургони, в които пациенти ще могат да си направят бърз тест или да получат консултация от специалист.

От другата седмица личните лекари ще могат да издават електронни направления за PCR тестове, обяви здравният министър.

Още в края на март от болница „Пирогов” разположиха пред главния си вход фургон, през който да минават подозрителните за коронавирус пациенти.

„Идеята на тези фургони е да се подпомогне триажът, защото много от пациентите са с неясни симптоми и трябва да бъдат разделени потоците”, обясни проф. Асен Балтов.

С COVID фургони трябва да се сдобият и останалите държавни болници. Мобилните пунктове трябва да са разположени пред лечебните заведения, а в тях екип от медици ще консултира пациентите, ще се правят и бързи антигенни тестове.

„Всеки български гражданин,който счете себе си за спешен или има нужда да му бъде направено изследване. Няма да има по никакъв начин лимитиране на хората, които имат нужда да са пред тези пунктове”, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Проф. Начев: От 6 ноември трябва да има пунктове за тестване за COVID-19 пред всяка болница

Пунктът ще се дезинфекцира след всеки пациент.

„Те са по-скоро като една чакалня, може да се направи преглед, кръв да се вземе, но ако трябва скенер, ще трябва да влязат в болницата”, обясни проф. Балтов.

Междувременно здравният министър продължава с проверките в болниците, които, според последната му заповед, трябва да отделят 10% от леглата си за болни от коронавирус.

„Леглата са налични, в лечебните заведения, въпрос на организация е това да се случи”, смята проф. Ангелов.

До дни това трябва да стане факт в област Русе, която попада в червената зона. Единственият онкологичен център в региона обособява своя COVID сектор в отделна сграда.

„Тези легла, които сме ги отделили, ние ги отделяме от нашите активни легла, не трябва да прекъсваме обслужването на онкопациентите. Няма да има персонал, който ще е COVID персонал. Просто всички ще трябва да преминат оттук”, обясни д-р Камен Кожухаров, управител на КОЦ-Русе.

Процесът по разкриването на допълнителни легла е на финалната права и в университетската болница „Св. Екатерина".

„Не може да има болница, която да иска да е чиста. Например в една специализирана кардиологична болница като „Св. Екатерина" идва пациент, който е с COVID -19. Трябва ли да го върнеш? Във всички случаи трябва да го приемеш и оперираш”, обясни проф. Генчо Начев, директор на „Света Екатерина”.

Заради непрекъснатия ръст на заразени в София, Столичната здравна инспекция все повече се задъхва. Затова от днес в работата й се включват 20 служители на Националния център по обществено здраве и анализи.

Подпомагат работата на Столичната РЗИ заради многото заразени

„Ние изоставаме с едни хиляда бройки, които все още не можем да преодолеем, независимо от работата в извънработно време, което се надяваме да наваксаме с тази помощ”, обясни д-р Илонка Маева, директор на РЗИ-София.

Новата директорка на инспекция уточни още, че понякога закъснението се дължи на забавяне от страна на лабораториите.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.