Той посочи първите задачи, с които ще се заеме след победата му на президентските избори

Кандидат-президентът на Демократическата партия Джо Байдън се обърна към американците с призив да запазят спокойствие и да проявят търпение след напрегната предизборна борба. Той отново изрази увереност, че ще спечели президентските избори, предадоха световните агенции.

„Цифрите показват, че ние сме удържали ясна и убедителна победа”, подчерта Байдън, като посочи и последните щати, където битката все още не е приключила - Пенсилвания, Джорджия, Аризона и Невада, но където броят на гласувалите за тандема на демократите все повече и необратимо расте.

ЗА ВОТА В САЩ С УСМИВКА: Мемета и колажи с Тръмп и Байдън (ГАЛЕРИЯ)

Той отбеляза, че неговият тандем заедно с кандидатката за вицепрезидент Камала Харис е събрал най-големия досега брой гласове - 74 млн. - на американските избиратели. Байдън каза, че това не са просто цифри, а конкретни избиратели, които са предпочели промяната, градивността и обединението пред разединението на страната и нехайството към най-острите й проблеми от страна на досегашната републиканска администрация начело с Доналд Тръмп.

Той конкретно посочи най-острите проблеми, пред които страната е изправена и с които бъдещата администрация трябва да се заеме от първия си ден в Белия дом - борбата с пандемията, възстановяването на икономиката, борбата с климатичните промени и системния расизъм. „Ние спечелихме доверието на американците, и водим с над 4,1 млн. избиратели разлика от тандема на досегашния президент”, каза Байдън. И допълни: „Това ни дава мандат да решаваме тези тежки проблеми, наследени от администрацията на Тръмп”.

Джо Байдън с гаф в последната си предизборна проява

Речта на Байдън пред негови привърженици в Уилмингтън - в родния му щат Делауер, първоначално бе планирана като празнична реч на победата, но той промени подхода си поради липсата на официално искане от радио- телевизионните мрежи, които все още не могат да обявят крайния резултат от изборите, отбелязва Ройтерс.

БИТКАТА ЗА БЕЛИЯ ДОМ: Джо Байдън е много близо до победата

ВСИЧКО ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В САЩ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Източник: БТА