Вижте какво каза зам.-председателят на Асоциацията на студентите по медицина Теодора Делчева

Студенти по медицина имат изисквания, за да влязат в COVID отделенията като доброволци. От Асоциацията на студентите обясняват липсата на кандидати с неясни условия за работа. В същото време бизнесът се включва с дарения за заплати на доброволците-студенти.

Процедурата по кандидатстване трябва да се улесни, като се създаде общ регистър за набиране на доброволци, убедени са студентите. В него болниците трябва да посочват от какви кадри имат нужда и колко са свободните места, а не това да става през сайтове за работа.

3 839 са новите случаи на COVID-19 у нас

Студентите настояват още навсякъде да се плаща за работата в COVID-отделенията и да бъдат назначавани на договори. А преди да влязат в отделенията, да преминават обучение.

Диян Ганев е сред малкото студенти по медицина, които са доброволци в COVID – отделенията. Избира ВМА с желанието да научи повече за болестта и призовава колегите си да не се страхуват.

„ Работа в инфекциозна среда има известни специфики, като започнем от това как се облича костюмът, как се слагат предпазните средства - до това как се събличат тези лични предпазни средства и как всъщност да работиш с такива пациенти”, обясни Диян.

А липсата на персонал в COVID-отделенията става все по-голяма. За изминалото денонощие са регистрирани 121 случая на заразени медицински служители.

 

 

За да помогне в привличането на персонал за работа в COVID - отделенията, компанията А 1 ще дари пари на три болници.

“В момента проблем е не толкова осигуреността с болнични легла, а недостигът на квалифициран медицински персонал, който да се грижи за болните в лечебните заведения. Поради тази причина А1 ще подпомогне финансово „Пирогов“, „Александровска“ и „Св. Анна“ за привличането на около 100 лекари, медицински сестри и санитари, които да работят в COVID отделенията на болниците през следващите месеци.”, заявиха от компанията.

Студентите по медицина искат среща със здравния министър, за да обсъдят условията на работа.

Целия разговор с нея гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.