Адвокатът на Доналд Тръмп направи изявление

В случай на разногласие между кандидатите за президент, резултатът от изборите в САЩ се определя от съда, а не от телевизионни компании или други медии, извършващи неофициално преброяване на гласовете. Това каза по време на изявление на пресконференция във Филаделфия (Пенсилвания) адвокатът на настоящия президент на републиканската партия - Доналд Тръмп - Рудолф Джулиани.

Джил Байдън - новата стопанка на Белия дом (СНИМКИ)

Той категорично отхвърли изчисленията и прогнозите на някои от най-големите американски медии, които преди това съобщаваха, че кандидатът за президент на САЩ - Джоузеф Байдън, е получил електоралните гласове, необходими за победа в битката за Белия дом. Когато го помолиха да обясни защо прави това, Джулиани отговори: "Защото медиите не решават резултата от изборите." "Прогнозата е в полза на Джо Байдън ... Кой е говорил с него? Всички те? О, Боже! Всички телевизионни компании! Трябва да забравим за закона! Съдиите нямат значение!" - саркастично каза Джулиани. "Не бъдете смешни! Телевизионните канали не определят резултата от изборите. Съдилищата го правят", каза адвокатът на Тръмп.

CNN: Байдън е 46-ият президент на САЩ след историческа победа над Тръмп

Според Джулиани предизборният екип на Тръмп планира да търси "множество дела" в американските съдилища заради предполагаеми изборни нередности от демократите. „Някои са големи, други са малки“, обясни адвокатът, позовавайки се на подобни твърдения. Според неговата прогноза това "ще бъде голяма работа".

Със сигурност има достатъчно доказателства, за да се отхвърли определен брой бюлетини. Бюлетините, които не са били правилно проверени, трябва да се изхвърлят. И тези бюлетини трябва да се извадят от общия брой. И това може да повлияе на резултата", убеден е адвокатът.

Байдън отговори на тези изчисления с изявление, в което обяви победата си на изборите. В подобно изявление обаче Тръмп не призна поражение, подчертавайки, че според него преброяването на гласовете на изборите не може да се счита за пълно. Настоящият американски лидер също потвърди намерението си да сезира съдилищата по отношение на преброяването на гласовете, тъй като според него има многобройни нарушения, извършени от демократите по време на изборите.

ЖИВОТЪТ НА ДЖО БАЙДЪН: Лични трагедии и възход в политиката (СНИМКИ)

Американската избирателна система е архаична, косвена и изключително объркваща. Формално общите избори през ноември не избират нов президент и вицепрезидент, а членове на избирателната колегия. Именно те след това се събират в столиците на своите щати през декември и провеждат собствено гласуване, след което официално се определя нов държавен глава. Връзката между числеността на населението и броя на избраните електори се различава в различните щати, както и системата за избор на мажоритарен или пропорционален принцип. За да спечели, кандидатът за президент трябва да получи подкрепата на повече от 270 избиратели. Броят им в даден щат зависи от броя на представителите на щата в Конгреса на САЩ. Общо са 538.

ВСИЧКО ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В САЩ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.