Темата коментираха депутатът от ВМРО Александър Сиди и журналистът Мартин Минков

България няма да даде съгласието си за членството на Северна Македония в Европейския съюз докато не се изчистят няколко въпроси относно съвместната ни история. Как се отрази това не геополитическите отношения на страната и какви са последиците, коментираха в ефира на „Неделята на NOVA” депутатът от ВМРО Александър Сиди и журналистът Мартин Минков.

Каракачанов: България няма да прави отстъпки спрямо Северна Македония

„Няма крачка назад по темата „Северна Македония”. Там до 1944 година населението се е самоопределяло като българи. Ако днес някой лицемер в Скопие казва, че трябва да им разрешим да се самоопределят, нека да бъде така добър да не определя какъв е Гоце Делчев”, заяви Сиди.

Според него в западната ни съседка има хора, които не са чели нито собствената си, нито българската история. Той цитира и френски автор, които обяснява как „сърбите са планирали открадването на Македония”.

София отхвърли сегашната преговорна рамка за членство на Скопие в ЕС

„Нашето външно министерство изпрати документ, че България не приема преговорната рамка. Това, според мен, означава, че при евентуално сериозно и успешно дипломатическо усилие от наша страна, е изпратен ясен и силен сигнал към Скопие. Смятам, че документът, който изпратихме, ще привлече внимание и ще се търси дипломатическо решение, за да се решат тези фундаментални въпроси ”, смята журналистът Мартин Минков.

Целия разговор с Александър Сиди и Мартин Минков гледайте във видеото

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.