Избраният за държавен глава посочи четири основни теми

Джо Байдън разкри първите приоритети на бъдещето си управление. Избраният за следващ президент на САЩ посочи четири основни теми - битката с коронавируса, съживяването на икономиката, борбата с расизма и промените в климата. 

Доналд Тръмп още не е признал поражението си във вота. Това обаче не спира Джо Байдън вече да прави планове. Медиите съобщават, че екипа му за борба с коронавируса вече е определен. Зад Океана коментират още, че демократът веднага ще подпише няколко указа.

Байдън: Ще се стремя да обединя американското общество (ВИДЕО)

Най-вероятно, първите ще са за  връщането на страната в Парижкото споразумение за климата и Световната здравна организация.

„Последните 4 години определено бяха трудни. Сега смятам, че най-накрая ще има прогрес във връщането ни на световната сцена. Там, където бяхме преди”, каза Фернандо Серон – привърженик на Байдън.

Докато Байдън чертае планове, през целия уикенд неговите привърженици празнуваха. Пред Белия дом непрекъснато се събират хора, за да отбележат победата.

„Мисля че новото правителство ще започне да връща езика на любовта, съчувствието и обединението. Днес е началната точка. Започваме да подаваме ръка, да минимизираме разделението, да говорим помежду си цивилизовано. Да се надяваме, че това ще доведе до прогрес, който да постигнем заедно”, посочи Матю Розенхайм.

Тръмп: Изборите не са приключили, Байдън бърза да се обяви невярно за победител

Доналд Тръмп продължава да настоява, че Байдън не е избран за президент. Втори пореден ден милиардерът няма публични изяви и предпочете да играе голф. Други водещи републиканци вярват, че не всичко е загубено.

„Според мен е много прибързано. На този етап не знаем кой е спечелил изборите. Медиите отчаяно се опитват да накарат всички да короноват Джо Байдън. Системата не работи така. Медиите не определят президента. Американският народ го избира. На този етап имаме редица щати, които са яростно оспорвани. В тях има дебати какъв е общият брой на гласовете. Текат юридически процедури за изясняването на тези спорове”, обяви сенаторът от Тексас Тед Круз.

Републиканската партия и кампанията на Тръмп вече подадоха повече от 10 жалби в различни щати. Някои от тях бяха отхвърлени на първа инстанция, но предстои обжалване. Дали има нарушения в Пенсилвания ще реши Върховния съд, до който стигна дело, заведено преди изборите.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.