Демократът се обяви за победител на президентските избори в САЩ

Джо Байдън се обяви тази нощ за победител на президентските избори в САЩ, предадоха Ройтерс и АП. В първото си публично изявление, след като бе съобщено, че е набрал над необходимия брой електорални гласове, демократът каза, че народът е осигурил на него и подгласничката му Камала Харис явна и убедителна победа. В реч пред поддръжници в Уилмингтън, щата Делавър, бъдещият обитател на Белия дом обеща, че като президент ще се стреми да обедини американското общество.

CNN: Байдън е 46-ият президент на САЩ след историческа победа над Тръмп

По думите му той ще управлява като американски президент, а не като представител на Демократическата партия и мандатът, даден му от народа, е за двупартийно сътрудничество. 

Той обеща още, че иска кабинетът му да изглежда така, както изглежда Америка, и да се постарае да внесе промяна в статуквото опонентите да биват възприемани като врагове. "Сега е време за изцеление в Америка", каза Байдън.

Той заяви, че първата му работа като избран президент ще бъде още в понеделник да подбере научни съветници и експерти, които да оглавят кампанията срещу коронавируса. Той се зарече да не жали сили, за да постигне обрат в пандемията в САЩ.

ЖИВОТЪТ НА ДЖО БАЙДЪН: Лични трагедии и възход в политиката (СНИМКИ)

Източник: Ruptly

Камала Харис, която ще бъде първата жена вицепрезидент, похвали качествата на Джо Байдън и отдаде почит към жените. „Аз може да съм първата жена на този пост, но няма да съм последната. Защото всяко малко момиче, което гледа тази вечер, вижда, че това е страната на възможностите!”, каза тя.

Самият президент Доналд Тръмп не се е появявал публично през съботния ден, но от щаба му бяха категорични, че не се предава.

Камала Харис: Може да съм първата жена в тази роля, но няма да бъда последната

„Всички телевизии решиха, че Байдън печели с 10 процента. Боже, какво става?! Не ставайте смешни… Не телевизиите решават изборите. Съдилищата ги решават. Очевидно е, че той няма да отстъпи, когато поне 600 хиляди гласа са под въпрос”, каза Рудолф Джулиани - бивш кмет на Ню Йорк, поддръжник на Доналд Тръмп.

В очакване на официалното му обявяване за победител, Джо Байдън обяви, че смята да промени радикално досегашната политика на Белия дом.

ВСИЧКО ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В САЩ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Източник: БТА