Очаква се цената на продукта да бъде ниска

Учени от Университета „Колумбия” са разработили спрей за нос, който предпазва от заразяване с COVID-19, съобщава Engadget, цитиран от Vesti.bg. Разработката включва комбинация от липиди и пептиди, които не позволяват на коронавируса да се свърже с клетките.

Имунолог: Има хипотеза, че малки количества от вируса създават имунитет

Спреят блокира един от ключовите протеини на вируса и не му позволява да приеме подходящата форма за сливане с клетката. Действието му започва веднага след напръскване и продължава 24 часа.

Учените твърдят, че разработката вече е изпробвана на гризачи и е показала пълен успех без нито едно заразяване и нито едно успешно навлизане дори и на една вирусна клетка. Тя успешно е предотвратила заразяване с COVID-19 и при симулация с 3D модел на човешки бели дробове.

През декември се очакват резултати от оксфордската ваксина срещу COVID-19

Спреят ще е с ниска цена и няма да се налага да се съхранява постоянно охладен. Това ще го направи достъпен за голям брой хора. Учените казват, че все още има няколко довършителни работи, а след това предстоят клиничните изпитвания с хора. Едва след успешното им приключване, ще може да се премине към масово производство.

Амбицията на учените е всичко това да се случи възможно най-бързо, но тестовете ще отнемат време. Те казват, че целта на спрея не е да бъде алтернатива на ваксините, а допълнение. Той ще е подходящ и за хора, които по една или друга причина не могат да разчитат на ваксина или тя не работи за тях.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.