Един от най-големите критици на мерките сам е пожелал да излезе на първа линия в борбата със заразата

COVID-отделението в Инфекциозна болница в София вече има нов шеф. Това е доц. Атанас Мангъров. От началото на пандемията той е един от най-големите критици на носенето на маски и ограничителните мерки. Сега сам е изявил желание да се включи сред медиците на първа линия.

Новината обяви здравният министър Костадин Ангелов, който направи проверка за организацията на работата в отделението, където се намира и координационният център за спешните случаи. По време на срещата им в Инфекциозна болница двамата се разминаха във вижданията си за това как трябва да се провежда лечението на болните.

Мангъров: Коронавирусът започва да се отделя 4-5 дни преди да се появят клиничните симптоми

„Проведох разговор с доц. Мангъров още вчера и лично съм го помолил активно да се включи в битката с коронавируса. Той пое този ангажимент и има заповед от вчера за началник в клиниката, в която се лекуват всички пациенти с коронавирус в тази болница. Единственото ми изискване е да спазва строгите противоепидемични мерки и носенето на предпазни средства”, заяви проф.д-р Костадин Ангелов, министър на здравеопазването.

Доц. Мангъров обеща да сложи маската си, въпреки многократни признания, че не я носи дори в градския транспорт и има една еднократна, която използва от месеци.

„Аз ще спазвам всички правила, които са наложени там, но ще се опитам отвътре малко по малко да ги променя”, каза той.

А това, което иска да промени инфекционистът, отново засяга предпазните средства.

„Всички тези мерки със забулвания са в значителна степен безсмислени. Да не ходят със скафандари, само трябва да си мият ръцете, да носят тези изолационни престилки и нищо повече. Това не е особено опасна инфекция”, твърди доцентът.

Как ще се отрази това на персонала и на болните в инфекциозната болница, предстои да разберем. Там има общо 120 легла, като 78 от тях в момента са заети от болни с коронавирус. Тяхното лечение вече ще зависи от доцента. Една от идеите му е да не се дават антибиотици на пациенти, които имат белодробни изменения заради вируса.

„В този случай даването на антибиотици не е съществено. Тези неща трябва да минат от само себе си. Болните трябва да бъдат на максимално щадящ режим, да им се дава кислород, ако нужда и да се чака”, каза Мангъров.

В последните месеци доцентът нееднократно е заявявал, че всички трябва да се заразим, за да изградим колективен имунитет.  

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.