Димитрия Стайкова призова хората да не се презапасяват с медикаменти, от които нямат нужда в момента

Председателят на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив - Димитрия Стайкова, сигнализира за сериозен недостиг на лекарства в аптечната мрежа.  

„В аптеките определено има липса на медикаменти. Зареждат по няколко пъти на ден. Няма как да се отговори на това повишено търсене с количества, които са стигали преди да началото на пандемията", заяви Стайкова. И обясни как лекарствата достигат до аптеките. 

„Съществува разпределение от търговците на едро в логистичната верига. Ние получаваме лекарства само от тях, защото имат валидни разрешителни. Ако поискаме 10 опаковки от продукти, които са ни изключително необходими, получаваме най-много две или три, а понякога и нито една. Потреблението надвишава в пъти възможността за доставки", каза още председателят на РФК-Пловдив.

Болници сигнализират за недостиг на лекарства

 

 

По думите й хората се запасяват с лекарства, които не им трябват в момента. „По време на война и епидемии привилегировани няма. Хора, не се презапасявайте, защото в момента може някой да има спешна нужда от този медикамент", призова Димитрия Стайкова.  

Лекарствата по рецепта също не стигат, твърди тя. „Поради това, че голяма част от лекарствените продукти вече се използват за лечение на коронавирус, те недостигат за други пациенти, за които първоначално са били планирани", поясни Стайкова. Затова в аптеката, в която работи тя, няма медикаменти за разреждане на кръвта за бременни жени.

Проф. д-р Ангелов: Няма недостиг на лекарства, не се презапасявайте

„Българският фармацевтичен съюз е поставил доста въпроси в писмен вид, но отговор засега няма. Поискахме и свикване на Висш съвет по фармация", коментира председателят на РФК-Пловдив.

Целия разговор гледайте във видеото

ЛЕКАРСТВА ОТ МАШИНА: Първи вендинг автомат за медикаменти без рецепта

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.