Здравната система е подложена на изключителен натиск най-вече заради липсата на персонал, каза здравният министър

„В аптечните складове има достатъчно количества „Ремдесивир”. Има ясен алгоритъм, изпратен на всички лекари. Всяка заявка се изпълнява. Имаме достатъчно количества лекарства и на национално ниво и във всички аптечни складове. Въпрос на логистика е те да бъдат доставени. Показва се един случай на недостиг от над 400 болници в цялата страна. Но този медикамент не е безопасен, има странични ефекти. Не всеки пациент с коронавирус може да получи този препарат, защото ще рискуваме неговото здраве”. Tова заяви в студиото на „Здравей, България” здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов.

Здравният министър: Не правете тестове, ако нямате симптоми

„Когато получихме първите сигнали за недостиг на нискомолекулярни хепарини миналата седмица, направих проверка. Не мога да твърдя със сигурност, но вероятно се извършва реекспорт на тези лекарства извън страната. Това е нещо, което спираме. Тези медикамнети минават на разрешителен режим. Става въпрос за антимикробни средства, кортикостероиди и нискомолекулярни хепарини. На национално ниво има такива медикамнти в аптечните складове в достатъчни количества. Става въпрос основно за логистика и презапасяване от страна на хората”, заяви здравният министър. И призова гражданите да не купуват медикаменти за коронавирус, ако не са им необходими.

„Най-важното, което трябва да кажем от числата за днес, е, че имаме 875 излекувани. За последните седмици има хиляди излекувани”, отбеляза още проф. Ангелов. 

Той подчерта, че натискът върху здравната система е изключително голям, oсобено в София. През последното денонощие в столицата е имало над 550 повиквания към Спешна помощ. 

"40 коли са обслужвали целия град. На всеки 40 секунди е получаван сигнал. Лекарите следват строги алгоритми и медицински факти, за да закарат някого до болница. Около 200 от случаите са били COVID и не всички са били за болнично лечение”, подчерта министърът. По думите му персоналът не достига навсякъде – не само в България.

Ангелов: Надяваме се през април да има ваксини срещу COVID-19 у нас (ВИДЕО)

 

 

„Достъпът до здравна помощ е нещо различно от наличието на легла. Той означава да стигнеш до лекар, да получиш помощ. Имаме много повече легла на глава от населението, отколкото в Европа. Проблемът е един-единствен – липсата на лекари и сестри. Той съществува от десетилетия”, подчерта министърът.

„Най-важното е хората да бъдат разумни – да спазват разписаните мерки. Да не се срещат с хора на големи групи. За да пречупим гръбнакът на тази пандемия, трябва да подходим с разум”, призова проф. Ангелов.

ОПАШКИ ПРЕД COVID-ФУРГОНИТЕ: Стотици се наредиха за бърз преглед и тест

Той увери, че фургоните за тестване пред болниците са достатъчно.

"В момента обсъждаме с експертите и до 2 дни трябва да имаме отговор на въпроса дали антигенните тестове могат да бъдат алтернатива на PCR. Ако колегите кажат, че е така, ще осигурим достатъчно антигенни тестове в РЗИ, линейките, ДКЦ, болниците, за да се изследват възможно най-много хора. Но най-важното е всички да ограничат контактите си”, призова проф. Ангелов.

По думите му личните лекари сега предлагат да издават направления на всеки, за когото те преценят. „Направлението е готово. Личният лекар го издава през електронната си система”, заяви министърът.

Целия разговор гледайте във видеото.  

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.