Здравният министър изиска да бъдат налични

След паниката и масовото презапасяване с лекарства, здравният министър проведе спешна среша с фармацевтите. Заради изпразнените рафтове в аптеките, променят правилата за продажба на част от медикаментите. При какви условия ще става това?

Фармацевти в Пловдив: В аптеките има сериозен недостиг на лекарства

След спешна среща с представители на Фармацевтичния съюз и търговците на лекарства на едро, здравният министър обяви – лекарствата за разреждане на кръвта, отново ще се появят в аптеките.  Но няма да са общодостъпни, а се въвежда строг алгоритъм за продажба им. В сила - още от днес:

„Бременните жени, които имат изписан такъв медикамент, трябва да отидат с рецепта и документ, който да удостоверява генетичното изследване. Това се прави, за да не се злоупотребява“, обясни проф. Костадин Ангелов.

На сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата ще бъде качен списък с аптеки, където лекарството ще е налично:

„Проблемът, облакът се сгъсти от около 2 седмици, когато влезе този препарат да се ползва и при по-усложнените случаи на COVID-19. Има и едно голямо презареждане“, казват фармацевти.

Борисов: Не искам да има недостиг на линейка, лекарство или легло

За въпросното презапасяване има причина, призна пред нас бременната в 5-ти месец Невена Ляскова. Вчера научила, че й трябва въпросния медикамент, за да успее да износи бебето си.

„Потърсихме в едни от най-големите аптеки в града – нямаше“, разказва Невена.

Помощ за нея все пак идва, но от виртуалното пространство, където от дни тече усилена размяна на инжекции.

А майката на новородените близначки Мила и Рада, която е минала по този път също помага, но като вдъхва кураж - показа снимка на децата си, заобиколени от всички инжекции, които си е поставяла през бременността:

„Днес сутринта ги смятах, 7 месеца съм ги била, над 220 инжекции“, казва Ирена Върбанова.

Междувременно от Фармацевтичния съюз признаха, че назрява проблем и с антибиотиците, тъй като масово се изкупуват без рецепта дори от хора, за които може да се окажат опасни. Или предписани без преглед:

„Недопустимо е да се лекуват пациенти по телефона. Ето сега МЗ е въвело мерки да се стимулират личните лекари да посещават пациенти с COVID-19”, казва проф. Асена Сербезова, БФС.

Създателят на ваксината срещу COVID-19: Препаратът е почти съвършен

Именно дистанционния начин на лекуване обаче се наложи като обичайна практика още от началото на пандемията. За да се избегне прекия контакт и предаването на заразата. Затова от лични лекари разбираме, че вече издават и рецепти по телефона.

Заради масовата практика на лечение по телефона обаче, се оказа че на много места лесно можем да си купим силно лекарство, без рецепта. От 3 проверени аптеки, успяхме и в трите.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.