„COVID-19 е ужасно оръжие, което покоси света“, смята премиерът

„Не искам да има недостиг на линейка, лекарство, легло! Успокойте хората, в такива моменти има нужда”. Това заяви премиерът Бойко Борисов. След края на заседанието на Министерския съвет той се срещна със здравния министър проф. Костадин Ангелов, главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, шефа на „Пирогов” проф. Асен Балтов и доц. Атанас Мангъров.

МВФ: Мерките срещу пандемията в България са изключително правилни

На срещата беше решено за всеки болен държавата да положи максимални грижи, дори да се наложи изпращането на хеликоптер. Локдаун няма да има, защото според Борисов това щяло да донесе още напрежение у хората. Ще се разчита обаче на самосъзнанието на всеки.

Борисов разпореди – здравната системата и държавата да са в готовност да помогнат на всеки болен.

„Не искам да има недостиг на линейка, лекарство, легло! Успокойте хората, в такива моменти има нужда”, заяви премиерът Бойко Борисов.

В отдалечените райони, където транспортирането на пациентите е трудно, ще действат и правителствените хеликоптери.

„За един човек – за един човек ще лети! Не искам да се чува, че не сме се погрижили за някого”, разпореди министър-председателят.

Въпреки растящия брой заболели и хоспитализирани, ново пълно затваряне на страната няма да има. Борисов обясни, че внимателно следи стъпките на останалите държави от Европейския съюз, но тук няма да се приложи подобна рестрикция.

„Това е груба грешка. Вече всички знаят, че има пандемия, при едни е по-леко, при тежките се умира. Трябва ли ние със заповед да казваме на хората прибирайте се? Защо трябва да е със заповеди, с извънредно положение, защо трябва да е насила? Всички го виждат!”, коментира Борисов.

Лечението по телефона и съветите в социалните мрежи – опасни (ВИДЕО)

Като човек, преболедувал коронавируса, премиерът подчерта, че трябва да се мисли и за психиката на хората след дългата самоизолация.

„16 дни изолация действа ужасно на психиката. Мислете за психическото здраве, това също е толкова опасно, колкото и другото”, заяви Борисов.

За спокойствие и разум призова и директорът на болница „Пирогов” проф. Асен Балтов.

„Повечето хора в момента смятат, че между първия и петия ден трябва задължително да постъпят в болница. Това не е редно и смятам, че трябва да разберат - не искаме просто да навредим, напротив - смятаме, че има алгоритъм на лечение и той трябва да бъде спазен навсякъде”, подчерта проф. Балтов.

Един от най-яростните критици на мерките - доцент Атанас Мангъров, участва в срещата с маска. Подкрепи тезата, че не всеки пациент е за болница и призова личните лекари да лекуват не по телефона, а на живо.

„Личните лекари трябва да си влязат в ролята и да станат истински такива, а не да се крият”, апелира началникът на COVID-19 отделение в Инфекциозна болница.

До дни ще заработи и апаратът за извличане на кръвна плазма във Варна. Лечението с нея ще се прилага обаче само в крайни случаи.

„Хората смятат, че всеки пациент, който има положителен тест за коронавирус и е постъпил в болница, задължително трябва да бъде лекуван с „Ремдесивир” и плазма. Това категорично е грешно”, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Спешни мерки срещу дефицита на лекарства по аптеките

На заседанието на Министерския съвет Борисов очерта ясен срок, до който трябва да издържи системата.

„Нашите доктори, лекари, медицински сестри, лаборанти, всички вие на първа линия, трябва да удържите до януари – февруари, когато вече ще има ваксини и нови терапии”, смята премиерът.

Борисов представи и доклад на Международния валутен фонд за това как страната се справя с коронакризата. В него се оценява положително даването на добавки към пенсиите и по-високите заплати в публичния сектор.

По-късно през деня в свое обръщение към Парижкия форум за мир премиерът Борисов определи коронавируса като „ужасно оръжие”.

„COVID-19 е ужасно оръжие, което покоси света. Наричам го оръжие, защото има много жертви, разруха на икономиките и на финансите. Но той е и шанс за нас да направим промени – зелени енергии, борба с тероризма – да се обединим и както пише на българския Парламент – „Съединението прави силата“, посочи премиерът.

 

 

„Категоричен съм, че нито една страна не може да се справи сама. Всички трябва да работим заедно, за да  преодолеем предизвикателствата. Международните организации - ООН, Световната здравна организация – знаят как това може да стане и държавите по света трябва да ги подкрепим. Нужно е да направим всичко възможно те да работят максимално ефективно и всеки да даде своя принос за това”, добавя министър-председателят.                

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.