„Общите ни насоки са децата да не учат в електронна среда повече от 2-3 седмици", каза още той

Онлайн обучението да се редува с присъствено, предлагат от просветното министерство. В студиото на „Здравей, България” образователният министър Красимир Вълчев обясни, че за всяка област ще се взима различно решение, но идеята е дистанционното обучение да продължава най-много 3 седмици.

 

 

„Предложихме на областните щабове варианти за редуване на учениците. Целта ни е да се облекчи системата, има предпоставки за това. Общите ни насоки са децата да не учат в онлайн среда повече от 2-3 седмици", каза той.

От днес влизат в сила нови мерки срещу COVID-19

„Лятото имаше много дебати за това какъв модел на обучение да изберем. Тогава категорично надделя мнението, че образователният процес с маски е неефективен, да не кажем невъзможен, особено за по-малките ученици. Затова избрахме модела на невзаимодействие. Днес обаче ситуацията е усложнена и следващата седмица ще обсъдим дали носенето на маски в час да бъде задължително”, заяви министърът. И припомни, че в момента всеки директор на училище има право да решава дали децата да стоят с маски в час.

Вълчев съобщи още, че сега има много по-малко констатирани случаи на коронавирус при малките ученици, отколкото при големите.

„Днес 44% от учениците ще учат в електронна среда, до вчера бяха 38-39%", поясни Красимир Вълчев. 

Според него важният въпрос, когато се предлага обучение в онлайн среда, е за колко време ще се провежда то. „Смятам, че много малка част от нас и от учителите ще подкрепят варианта за дистанционно обучение до края на годината. След втората-третата седмица децата губят ангажираност с обучението, натрупват се психически проблеми, децата се десоциализират, двигателната активност също намалява”, коментира образователният министър.

Къде гимназистите се връщат в клас

„През януари и февруари, когато се очакват и сезонните грипни вируси, вероятно ще има 2-3 седмици онлайн обучение", предположи Вълчев.

Той обяви, че не е обсъждана възможността за намаляване на лятната ваканция и удължаване на зимната. 

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.