Онлайн обучението продължава в няколко области на страната

Хиляди ученици остават у дома, но и много се връщат в клас от петък. Това става след решения на областните и общинските щабове за управление на коронакризата. Дали децата да бъдат обучавани дистанционно, или в клас ще зависи от ситуацията със заразата в различните населени места. 

Няколко от най-големите области в страната изпращат онлайн не само гимназистите, но всички деца от 6-и клас нагоре. Сред тях са областите София, Пловдив, Варна, Бургас, Благоевград и Враца. В Русе и Шумен мярката е още по-широка - там на дистанционно обучение преминават и петокласниците. Изключение прави Велико Търново - задължително в града остава онлайн училището само за гимназистите.

За част от учениците в гимназиален етап в страната дистанционното обучение приключва и те се връщат в училищата. Това са Сливен, Плевен, Монтана и Стара Загора.

Решават дали гимназистите ще се завърнат в клас от утре

Присъственото обучение за учениците от 8 до 12 клас се възобновява в Старозагорско. Това обявиха от Областния кризисен щаб и Регионалното управление на образованието. 43 са гимназиите в областта, като всички те са потвърдили, че стартират присъственото обучение.

 

 

Гимназистите в 24 училища от област Сливен също се връщат в клас, обяви областното управление на образованието. Онлайн ще учат само възпитаниците от 5-и до 12-и клас на СУ „Пейо Яворов”. Причината е, че 20% от педагогическия и непедагогическия персонал там е болен. Планирано е присъственото обучение да бъде възстановено на 20 ноември.

Всички училища от област Враца, с изключение на тези в областният център, преминават отново в присъствена форма на обучение. Решението е взето след направено проучване на епидемичната обстановка.

В Община Враца, където броят на заразените е висок, учениците от 6-и до 12-и клас ще продължат с обучението в електронна среда още седмица.

Учениците от 6 до 12 клас в Бургас ще се обучават онлайн

В област Монтана от утре почти всички гимназисти се връщат в клас. На онлайн обучение до 20 ноември остават само две средни училища, както и няколко паралелки от начален и прогимназиален етап в основно училище в Берковица. 

Областният щаб за борба с COVID-19 реши да възстанови присъствените учебни занятия за учениците от гимназиален етап на образование, груповите извънкласни дейности и занимания в присъствена среда, както и присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални и други, организирани от юридически и физически лица, както и присъствените занимания в центровете за подкрепа на личностното развитие.

Дистанционно обучение за учениците от 6 до 12 клас в София

Онлайн обучението продължава за гимназистите в:

Учениците от 6 и 7 клас в столицата преминават в обучение от разстояние в електронна среда. Мярката се въвежда от петък, 13 ноември и се предвижда да остане в сила до 27 ноември. Въведеното дистанционно обучение за учениците в гимназиалния етап продължава до 27 ноември, включително. Това реши на днешното си заседание Софийският щаб за борба с коронавируса.

До 22 ноември учениците от 6 до 12 клас на територията на община Варна ще учат дистанционно, съобщиха от Кризисния щаб. Мярката влиза в сила от утре. За присъственото обучение на децата до 6 клас всяко училище ще преценява само. До 20 ноември директорите на учебните заведения във Варна трябва да изготвят графици за редуване на присъствено и дистанционно обучение на учениците, информира БТА. 

От утре до 20 ноември включително се спират всички присъствени учебни занятия за учениците от 5 до 12 клас в област Русе. Това стана ясно на брифинг след извънредно заседание на Областния оперативен щаб, предаде БГНЕС.

От 12 до 22 ноември за седем учебни дни преминават към обучение в електронна среда всички ученици в област Силистра от 5 до 12 клас, съобщиха от Региналното управление на образованието в Силистра, цитирани от БТА. 

Във Велико Търново гимназистите ще продължат обучението си в онлайн среда. 

В Пловдив - град от днес до 22 ноември включително учениците от 6 до 12 клас са в дистанционна форма на обучение. 

В Бургас гимназистите също ще се обучават в дистанционна форма от 12 до 25 ноември включително.

Гимназистите в Хасково остават на дистанционно обучение до петък включително.

Учениците от гимназиален етап в Асеновград остават на дистанционна форма на обучение. Това съобщиха от Общината в града.

От утре, 12 ноември, учебните заведения на територията на община Благоевград преминават към обучение от разстояние в електронна среда за всички ученици от 6-и до 12-и клас. Децата остават вкъщи до 22 ноември.

Учениците от 6 до 12 клас от училищата на територията на община Кюстендил също преминават на дистанционна форма на обучение, предаде БГНЕС.

Областният кризисен щаб за борба с коронавируса в Разград също е разрешил на училищата в региона, подали заявления до края на днешния работен ден, да преминат на обучение в дистанционна форма.

Всички ученици от 5-ти до 12-ти клас в училищата от област Шумен минават на обучение в онлайн среда за следващите две седмици. Това решение взе Областният кризисен щаб на извънредно заседание заради усложнената COVID-обстановка. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.