Направени са 8885 PCR теста

Заразените с коронавирус през изминалото денонощие у нас са 3414, а 72 болни са загубили живота си, показват данните на Единния информационен портал. Направени са 8885 PCR теста.

ОТ УТРЕ: Нови мерки срещу COVID-19 в страната (ЗАПОВЕД)

В момента в страната са регистрирани 61 168 активни случая на заразени с COVID-19. Висок остава броят на хоспитализираните болни – 4768, като 284 са в интензивни отделения. 873-ма души са се излекували през последните 24 часа. Най-много са новозаразените в София – 996, Пловдив – 414, Стара Загора – 180 и Благоевград - 179. От началото на пандемията най-много са заразените във възрастовата група 40-49 години – 18943.

В студиото на "Здравей, България"  експерти предупредиха, че най-сериозният проблем остава търсенето на легла за пациентите. А недостатъкът в организацията идвал от противоречие на закона, с което се сблъскват болниците. 

Д-р Кацаров: Проблемът с липсата на легла е законодателен

Налични легла има, категорични са лекари.

„Според данните, които НЗОК изнася регулярно, а тя има ежедневна информация, защото те се отчитат ежденевно, и на базата на това тя им заплаща. Според нейните данни от 48 хиляди легла, с които тя има сключени договори, са заети в момента 22 хиляди - по-малко от половината. 60% от леглата в момента са свободни”, заяви Стойчо Кацаров.

 

Законодателството обаче пречи свободни легла да се транформират в такива за COVID.

„Законът забранява - това е цяла процедура за разкриване на ново отделение с нови легла. Минават месеци и години. Законът забранява на касата да сключи договор със структури, които са разкрити същата година. В момента има лечебни заведения, които са разкрили такива легла, настанили са пациенти и ги лекуват, но нямат договор. НЗОК в момента няма законов механизъм да плати - може да плати като наруши закона”, обясни Кацаров.

СЛЕД ОСТАВКАТА НА ЛЕКАРИ: Пациенти с трансплантации излизат на протест

А междувременно продължава напрежението в „Александровска” болница заради преобразуването на клиниката по трансплантации в COVID отделение. След като екипът на клиниката подаде оставки в знак на недоволство към решението, днес трансплантирани пациенти излизат на протест. Според промените те трябва да се лекуват в друга клиника, което по думите им ще ги постави на риск.

„Мястото е много важно, за да нямаме контакт с други хора, това е едното притеснение. Другото е кои са лекарите специалисти, които ще ни преглеждат от тук насетне, колко имат опит и практика с пациенти с трансплантиран орган”, заяви Христина Николова.

От ръководството на лечебното заведение уверяват, че пациентите с трансплантации ще са в сигурни ръце.

„Новият екип е достатъчно подготвен. Тъй че няма никакъв проблем, ще получат същото внимание, каквото са получавали и до този момент. Това е акт, който аз не го разбирам, за всички е неудобно и неприятно физическото преместване от едно на друго място, но по никой начин дейността нямаше да бъде прекратена”, увери директорът на болницата проф. Богов.

В момента в „Александровска” болница са приети 87 пациенти с COVID-19, а до понеделник разкритите легла трябва да станат 340.

Ограниченията от преди две седмици  все още не са довели до реален спад на заразените българи - твърдят лекари.

„Аз не виждам динамика в спазването на мерките, но виждам динамика във възможността да се правят тестове по друг начин, в резултат на което хората, които иначе биха си направили ПСР тестове, не ги правят в момента и заради това хващаме по-малко”, заяви Александър Симидчиев.

Много българи избирали бързите тестове не толкова заради по-ниската цена, а заради това, че официалната статистика не ги отчита - както се случва с PCR-те.

В 10 поликлиники в София ще има COVID-кабинети

„Има хора, които не желаят да влязат в официалната система и за тях такива тестове са добре дошли. Т.е. този спад, който имаме в момента не е истински спад. Апелирахме да могат да се регистрират и бързите тестове, но съображенията са, че те са с една идея по-малко чувствителни”, посочва Симидчиев.

Бърз тест пред PCR е избрала и Ванина. Откриваме я пред една от новите ковид зони към поликлиниките в столицата.

“Аз съм се самокарантинирала, от 10 дни съм си вкъщи, имам само малко запушен нос и реших да дойда, понеже дъщеря ми сутринта и тя с такива симптоми дойде и й излезе положителен”, посочва Ванина Христова.

 

 

Само за два дни работа ковид отделенията в ДКЦ-тата регистрират бум от желаещи да проверят състоянието си с антигенен тест. За по-малко от 48 часа в тази поликлиника са се тествали над 70 пациенти.

„От тях с положителни антигенни тестове са 29, а 42-ма са с отрицателен. 00:58 Хората започват да идват още в ранни зори към 7 часа започват да се редят на опашка. За жалост има технологично време, което няма как да не го спазим и става бавно”, заяви Таня Евтимова.

COVID ЗОНИ В ДКЦ: Ще спадне ли натискът върху болниците?

„Два часа и половина, близо 3. Не очаквах и бих си направила дори и PCR, ако знаех, че толкова време ще чакам”, посочва Ванина.

От поликлиниките предупреждават, че ако на място пациентът не покаже симптоми на инфекцията - тестът ще бъде заплащан. Безплатен е само с направление.

„От тези 71 човека 12 само са преминали с направление от личния лекар Всички останали пациенти са се самонасочили”, категорична е Таня Евтимова и допълва: „Ако има грипоподобни симптоми и нашият лекар прецени че той е с някакво респираторно заболяване със сигурност няма да бъде заплатен тестът - ще бъде безплатен.”

От днес в София работят още три COVID зони към поликлиниките, така общият им брой става осем.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.