Медиците се притесняват, че това ще доведе до разпространение на вируса в цялата болница

Лeкари от столичната онкология излязоха на протест заради ново отделение за COVID-19 в болницата.Техните притеснения са, че това може да доведе до разпространение на вируса в останалите отделения, както и сред персонала.

"В нашата болница има един пациент и той е с рак на белия дроб. В момента това, което става, е една много лоша реклама за нашата болница", смята директорът на болницата проф. Константинов.

Според лекарите и медицинските сестри, в болницата няма условия за обособяване на COVID-отделение.

"Притесняваме се, че потокът на заразени с коронавирус ще се смеси с онкоболните", каза проф. Галина Куртева. 

„Докато болният стигне до четвъртия етаж откъде минава? Да не пада от покрива? Ако му се наложи да стигне до рентгена, откъде ще мине? Пак ще обиколи цялата болница”, заяви проф. д-р Панайот Куртев от УСБАЛ по онкология, София.

 

За протеста, директорът на болницата разбрал от Facebook. Въпреки че проф. Константинов излезе при лекарите и медицинските сестри, за да опита да ги успокои, до общо решение не се стигна.

Шефът на лечебното заведение  контрира, че това отделение е обособено и са взети всички предпазни мерки, а в момента в него лежи само един пациент, който освен с коронавирус, е и с онкологично заболяване.

"В болницата нямаме инфекциозни клиники. Имаме един етаж, на който сме отделили заразените онкоболни. В момента това, което става е една много лоша реклама за нашата болница. Не го заслужаваме. Това е заповед на РЗИ, която изпълняваме. Имаме ясна уговорка, че тези легла се пазят за онкоболни", поясни Стефан Костадинов, директорът на лечебното заведение.

 

 

За създаването на COVID-зоната е изолиран отделен етаж. В отделението има 29 легла. В него в момента се лекува един пациент. Лекарите и медицинските сестри алармират, че заради недостиг на персонал, едни и същи медицински сестри лекуват всички пациенти. 

Пациенти и техни придружители разбраха за COVID-зоната след протеста. Въпреки недоволството, лекарите и медицинските сестри няма да спират да работят. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.