Ще се проверява и дали вирусът е мутирал, както в Дания

През уикенда над 1800 норки са били избити във ферма в Сиатиста в Гърция, след като развъдчикът и собственикът се оказали инфектирани с коронавируса. Проби от мъртви и живи животни показали, че те също са заразени. Още 700 норки ще бъдат умъртвени през следващите дни, предава БГНЕС. 

СЗО: Нe e доказано, че щамът на COVID-19, свързан с норки, крие по-голям риск

Животните се заравят, след като са били убити с газ, в изкопана за тази цел канавка до фермата и при стриктно спазване на здравните протоколи. Ръководителят на ветеринарната служба на Козани Теофило Канцоглу обяви, че са взети проби от други четири ферми в района на Войо, където се отглеждат общо 38 000 животни.

„В една от фермите инфекциите са почти сигурни, защото животните имат симптоми. Животновъди или работници също са дали положителни проби”, допълни Канцоглу.

Норки заразили стотици хора с COVID-19 в Дания

Ветеринарните власти заявиха, че в Гърция няма да се извършва масово избиване на норки, а само на животни от фермите, в които има положителни тестове. Те добавиха, че ще бъдат проведени и изследвания, за да се провери дали вирусът е мутирал, както в Дания.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Източник: БГНЕС