Той направи инспекция на интерконектора България-Гърция

Премиерът с изненадваща проверка на газопровода България- Гърция. Бойко Борисов увери, че парите за строителството са осигурени, а по трасето се работи усилено. С изграждането на връзката ще имаме достъп до природен газ от Азербайджан и втечнен газ от различни източници.

Премиерът отново тръгна на инспекция. С него беше и енергийният министър Теменужка Петкова, а крайната точка – изграждането на газовата връзка между България и Гърция.

„Това е, за това ги е много яд. За това се бунтуват някои. Това никой не е вярвал, че някога ще стане. То става, то се вижда. Това е изключително важно”, заяви той.

По време на инспекцията Борисов разговаря със собственика на гръцката компания, която строи трасето. Общо 440 работници са на терена, а от тях 98% са от България. 

„145 км, г-н премиер, са разчистените по оста. 104 км тръби са разнесени по трасето, 73 км са заварени, положени са 30 км”, обясни енергийният министър.

 

 

„И ще може да стига за Румъния, за България, за Сърбия, чак нагоре до Северна Македония, Унгария. Така че, само работа. Това, което искахте от нас – гаранция – банкова, по-бързо плащане на всичко направено, споразумение – подписано”, обясни премиерът.

 

 

По план газовата връзка трябва да е готова в началото на следващата година. 

„На 1-ви  януари в България ще влезе азерски газ. След един месец, мечтата за пълна диверсификация и това да докараме и азерски газ в България, ще го има. С колегата Мицотакис сме се разбрали на границата като стигнат двете тръби – там да се видим. Работи се на пълна мощност. Това, което трябваше – да им ускорим плащанията, сме го направили. Така че, да няма и ден забавяне на този изключително важен геостратегически проект”, заяви Борисов.

„Чрез изграждането на този значим проект ще имаме достъп до природен газ от Азербайджан и втечнен газ от различни източници. Така постигаме 100% диверсификация. Проектът ще е от голяма полза за всички българи, както и за нашите съседи”, написа Борисов във Facebook. 

 

Газовата връзка между България и Гърция е с обща дължина 182 км., от които 150 км. са на българска територия. Началото на интерконектора започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият ѝ капацитет е от 3 до 5 милиарда кубически метра годишно. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.