В „Свети Мина” в момента се лекуват 40 пациента с коронавирус

Първата специализирана  COVID болница у нас вече работи. Лечебното заведение в Пловдив обаче има нужда от допълнителни специалисти. Колко души ще може да лекува КОВИД болницата?

Поредният пациент с коронавирус пристига тази сутрин в специализираната болница с линейка на Спешна помощ. Мъжът се транспортира от друг град.

„Идваме от Асеновград с линейка. Не може да диша. Колабира в кабинета на личния лекар. И там  дойде линейката. В Асеновград ни казаха, че няма свободни места и ни казаха да го караме тук. Не мога да разбера това как няма легла“, казва съпругата на пациента Веска Накева.

В ковид болницата се приемат пациенти само в средно тежко състояние. Здравното заведение в момента разполага с 90 легла, 40 от тях са заети.

В отделението срещаме д-р Мария Шопова. От седмица отново е на първа линия, след като вече е преболедувала вируса.

 

 

„Различна е възрастта на пациентите, но се увеличават тези, които идват при нас с усложнения“, констатира тя.

В Пловдив започва работа първата COVID-болница

На помощ на недостигащите лекари в ковид болницата са се притекли  и петима доброволци. Те студенти шести курс по медицина. Една  от тях е Мария Бончева.

„Помагам на сестрите с лекарствата за пациентите, с документацията. Мотивира ме това, че като всеки млад човек трябва да се помага“, казва Мария.

За да попълни графика,ръководството на болницата днес ще води преговори с лекари и медицински сестри от частното и общинско здравеопазване.

„Говорихме вече с 5-6 лекари от две частни болници, които идват на помощ и от общинското здравеопазване също 5-6 сестри ще се включат в графика“, казва проф. Петър Петров - управител на МБАЛ“Св. Мина“ – Пловдив.

До някоко дни с нови кислородни маски ще бъдат оборудвани и леглата, до които сега не достига кислород.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.