Жената твърди, че съселяните й се страхуват от нея, защото работи в COVID-отделение

След като санитарка от COVID-отделението в УМБАЛ-Бургас се принуди да спи в болницата, за да няма контакт със семейството си, Община Бургас осигури обзаведено жилище на Йорданка Желязкова.

Само преди дни жената от село Равнец обяви, че семейството й било под натиск заради това, че работи със заразени, а внучките й били отстранени от училище. Сълзите на Йорданка и разказът й, че спи под мост, предизвикаха широк обществен отзвук.

Оказва се, че последните няколко дни Йорданка нощувала в стая в хирургическото отделение, където работела през последните години. Твърди, че в село Равнец продължават да не я допускат да се прибере.

Лекари близнаци работят като доброволци в болницата в Монтана

„Настинах, защото спях навън. Стоях под моста, защото ме беше страх от улични кучета и наркомани. Добре, че началникът на отделението ме извика да спя там”, разказа Йорданка Желязкова.

Според жителите на село Равнец обаче версията на Йорданка била преувеличена, защото семейството останало без дом. Санитарката продала имотите си, а срокът за пребиваване в къщата под наем бил само, докато минат зимните месеци.

„Защо си продадоха имотите? Никой не им е виновен. Нарочно го направиха, за да се жалват”, каза един от живеещите в селото.

Директор на болница стана доброволец в COVID-отделение

Йорданка сподели, че е продала къщата си, защото е била измамена. В селото са категорични, че жената се е самоизолирала по настояване единствено на дъщеря си. 

„Попитах дъщеря й кой човек от селото е казал майка й да не се прибира. Тя не отговори. В населеното място няма напрежение. Жената не е гонена”, твърди кметът на Равнец Костадин Георгиев.

Напрежение в училището и страх от зараза обаче имало, защото внучката на Йорданка е с гриподобни симптоми. Първокласничката не е допусната до учебния процес.

„Директорът, който е страшно добър и разбран, веднага реагира и ме помолили детето да мине на самообучение за 10 дни. Обясних го и на майка ми”, разказа дъщерята на Йорданка – Пенка Желязкова.  

В крайна сметка историята завършва с щастлива развръзка. От Община Бургас реагираха и решиха да помогнат на Йорданка като й осигурят общинско жилище.

„Жената ще бъде настанена в изцяло обзаведен дом”, заяви Тина Писарова, директор „Общински имоти”.

Йорданка ще може да се нанесе в апартамента в бургаския комплекс „Славейков” още днес.

Репортер: Елена Танева

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.