Очаква се дефицит от близо 5 млрд. лв.

Депутатите обсъждат на второ четене бюджета за 2021 година. Народните представители вече гласуваха парите за НЗОК. Все още разглеждат парите за Държавното обществено осигуряване. 

Над 500 млн. евро от ЕС за България за първите разходи срещу COVID-19

Бюджет за 2021 г. се очаква да събере приходи в размер на 47,6 млрд. лв. Заложените разходи възлизат на 52,5 млрд. лв. Така се получава дефицит от 4,5% или 4,9 млрд. лв. Минималната работна заплата ще бъде повишена от 610 на 650 лв. За социални политики са отделени близо 1,35 млрд. лв. повече. Парите за Здравната каса ще са в размер на 5,34 млрд. лв.  

Парламентът одобри парите на НЗОК през 2021 г.

Заседанието започна със спор между управляващи и опозиция.

„Бюджетът, който искате да гледаме,  вече е неадекватен на новата ситуация. Спрете с това безумие”, заяви Корнелия Нинова. „Правителството продължава да действа на принципа проба грешка. Играете си на доброто и лошото ченге, докато хората умират по стълбите и линейки между две болници”, продължи лидерът на опозицията.  

„Не приемам становището на една уважавана политическа сила с претенцията да управлява да импровизира с бюджета в 12 без 5. Не е сериозно. В тази ситуация да оставим държава без бюджет, без рамка на финансовите възможности, без яснота за доходите на хората”, коментира Милен Михов, ВМРО.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.