Отговор на въпроса дават археолози от САЩ

В ранните версии на библейските книги присъства воинът гигант Голиат, който се отличава с феноменален ръст. Според древните описания височината на исполина, загубил битката с невръстния Давид, е съответствала на четири лакътя и една педя. На колко обаче се равнява това в съвременни мерни единици? Отговор на въпроса дават археолози от САЩ, цитирани от портала Сайънс нюз.

„Мона Лиза от Кадирли“: В Турция откриха древна мозайка (СНИМКА)

Учени от университета "Бригам Йънг" под ръководството на Джефри Чадуик решават с точност да определят ръста на легендарния Голиат. Приема се, че египетският лакът, който се използва като мярка за дължина в Израел, е 52,5 сантиметра. Археологически разкопки в древни израелски градове обаче разкриват, че местните жреци всъщност не са се придържали към единни стандарти.

Учените са обърнали внимание на ширината на проходите в храмовете на градовете Бетсаида и Гат, която е 2,38 метра. Оказва се, че според древните мерки за дължина това се равнява на "четири лакътя и педя". Така излиза, че височината на Голиат е била под два и половина или дори три метра, както се е смятало досега.

Перфектно запазена мумия на 2500 години намериха в Египет (ВИДЕО)

"Ако четири лакти и педя се равняват на 238 сантиметра, това означава, че височината на Голиат е била колкото на съвременен баскетболист. Разбира се, това е доста като за древен жител на Близкия изток", казва Джефри Чадуик.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БТА