Това заяви председателят на УС на АИКБ

През седмицата стана ясно, че държавата ще компенсира служителите на затворени обекти с 24 лева на ден. Адекватна и навременна ли е мярката, кой и как ще може да се възползва от нея - темата коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

„Видяхме какво се случи през второто тримесечие, в резултат на първата вълна и затварянето на много бизнеси. Налице е спад от -8.5% на брутния вътрешен продукт. Такъв не сме имали през това столетие. Имаше по-голям само през 90-те години. Не би следвало да се допусне отново подобен срив”, коментира Велев.  

ЕС дава 511 млн. евро в подкрепа на българската икономика

Председателят на АИКБ посочи, че икономиката е започнала да се възстановява през третото тримесечие на годината и спадът е достигнал 5%.

„Очакваше се четвъртото тримесечие да продължи пътят на възстановяване. Грешка ще е, ако не се компенсират затворените бизнеси и то веднага, а не както след първата вълна - още не са компенсирани бизнесите. От обявените 1 млрд. лева са достигнали само 173 млн. за микропредприятията, за малките мярката все още не е стартирала. Парите ще бъдат отклонени и изобщо няма да стартира. За средните предприятия - не е започнало компенсиране на загубите от април и май”, заяви още той.

 

 

Велев коментира и анонсираната от вицепремиера Томислав Дончев мярка за затварящите бизнеси.

„От това, което чуваме, там ще се допуснат три грешки. Всички работодателски организации настояваме да не стартира такава мярка, без да бъде обсъдена. Една от тези грешки ще е от къде ще се вземат парите. Идеята е да се пренасочат обещани средства за малките предприятия и да се дадат на други. Източникът не трябва да е програма „Конкурентоспособност”, а бюджетът, защото пари има. В затворените бизнеси хората ще получават 50% от доходите си, а бюджетната сфера - 140%. Къде е справедливостта? Втората грешка е кой ще администрира тези плащания. А третата - на кого по колко”, допълни той.

Работещите в кои сектори ще получават компенсации от 24 лв. на ден

Относно най-новата мярка „Запази ме”, насочена към служителите, работещи във временно затворени предприятия, Велев обясни, че 24 лева ще получат хората на трудов договор, а тези на непълно работно време - 12 лева. Кандидатстването ще започне от понеделник.

 

 

„Това за нас е крайно недостатъчно. АИКБ, заедно с КНСБ, внесе законопроект за това как да изглежда компенсацията за принудителния престой не по вина на работодателя. В европейските страни доходът се компенсира между 60 и 90%. Ние сме предложили 80%, без да се очаква да се заплаща до 100%. Възможно е, защото парите ги има”, добави председателят на АИКБ.

Велев е на мнение, че трябва да се компенсират и предприятията. Според него запазването само на хората не е достатъчно.

„ЕК позволи да се компенсират до 90% от разходите на малките и микропредприятията”, заяви той.

Дончев: Готвим нова подкрепа за бизнеса от поне 170 млн. лева

„Има хора, които са взимали 2 000 - 3 000 лева и компенсирането за всички по равно на ниво минимална работна заплата е несправедливо. Заедно със синдикатите се борим за месец декември да влезе друг дизайн на мярката 60/40, която можем да наречем 80/0. Да се компенсира 80% от отсъстващия доход в затворените бизнеси”, коментира още Велев.

„Най-накрая, на десетия месец от кризата, да направим това, което хората направиха в първия ѝ ден”, заключи председателят на АИКБ.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща