Майката е била с коронавирус по време на бременността

Жена от Сингапур, която се е заразила с коронавирус през март, когато вече е била бременна, е родила бебе с антитела срещу вируса. Събитието дава нови насоки дали инфекцията може да бъде предавана от майката на детето, съобщи Ройтерс, позовавайки се на в. „Стрейтс таймс”.

Откриха зависимост между кръвната група и риска от зараза с COVID-19

Бебето се е родило този месец в Националната университетска болница без COVID-19, но с антитела срещу вируса, отбелязва изданието, позовавайки се на майката.

„Моят лекар подозира, че съм му прехвърлила антитела срещу вируса по време на бременността”, споделя Селин Нг Чан пред вестника.

Жената е прекарала лека форма на заболяването, отбелязва „Стрейтс таймс”.

Според Световната здравна организация (СЗО) все още остава неясно дали бременна жена с коронавирус може да предаде вируса на плода или бебето си по време на бременност или раждане.

Към днешна дата активен вирус не е откриван в проби от околоплодна течност в майчината утроба или в кърмата.

Имунолог: Няма категорични доказателства за голямата трайност на антителата след COVID-19

Лекари от Китай съобщават за откриване и намаляване с течение на времето на антитела срещу коронавируса при бебета, родени от жени с COVID-19 в статия, публикувана през октомври в сп. "Emerging Infectious Diseases".

Предаването на новия коронавирус от майки на новородени е рядко, оповестиха през октомври лекари от САЩ.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БТА