Право да получи такова има всеки с поне два симптома на COVID-19

Всички общопрактикуващи лекари в страната вече трябва да могат да издават електронни направления за PCR тест. Здравните власти обаче не изключиха в началото да има проблеми, които постепенно ще бъдат отстранени.

На електронно направление има право всеки, който е с поне два симптома на COVID-19. След консултация по телефона личният лекар изпраща код с 12 символа, с който се отива директно в лабораторията.

Безплатен PCR тест за всеки с поне 2 симптома

След дълго чакане електронното направление вече е факт. Първоначално само за PCR тестове.

„След 20 години отлагане, изчакване и анализи можем да се похвалим с тази малка първа стъпка, която направихме в електронното здравеопазване”, каза заместник-здравният министър Жени Начева.

Системата за електронно направление за тестовете вече трябва да е достъпна до общопрактикуващите лекари в цялата страна.

„Аз разбирам, че има очакване от първия момент всичко да работи безпроблемно. Да, най-вероятно някъде ще има проблем. Имайте предвид, че и самите лични лекари ще се нуждаят от обучение и консултации с техните софтуерни фирми, затова не елиминираме и хартиената възможност”, добави Начева.

„Това са първите стъпки. На нас ни е ясно, че в началото ще има затруднения, но те са отстраними”, посочи общопрактикуващият лекар д-р Николай Брънзалов.

 

 

„Апелирам към пациентите да не ни лъжат, за да получат безплатен тест, защото това няма да доведе до нищо положително. Само ще натовари системата и финансово и като времеви ресурс”, апелира д-р Брънзалов.

Вирусолог разкри опасно ли е да се ваксинираме, ако сме с COVID-19

За да бъдат избегнати злоупотреби и хакерска намеса личният лекар ще използва електронен подпис. Експертите обмислят вариант дългият код от 12 символа да бъде заменен.

„Това е система, която сме развивали доста набързо. В момента е нужно да бъде предоставен код. Разглеждаме и обсъждаме възможността да може да се търси с ЕГН и пин”, каза Валентин Мундров от „Информационно обслужване”.

Докато бъдат изчистени всички проблеми, хартиеното направление остава като вариант. Заместник -здравният министър Жени Начева напомни, че след като получим направление PCR тестовете са напълно безплатни.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.