Това приеха окончателно депутатите с промените в Закона за здравето

Министърът на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор може със заповед да разпореди задължителна изолация на лица, болни от и заразоносители на заразни болести, както и задължителна карантина на контактните с тях лица, въз основа на извършена оценка на съществуващия епидемичен риск от разпространението на съответната заразна болест. Това приеха окончателно депутатите с промените в Закона за здравето.

Депутатите подкрепиха покупката на ваксини срещу COVID-19

Лице, болно от или заразоносител на заразна болест, което откаже или прекъсне изпълнението на задължителната изолация, ще се наказва с глоба от 5000 лв.

Отново със законови промени депутатите дадоха възможност при обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка министърът на здравеопазването да забранява за определен срок износа на лекарствени продукти от страната.

България обсъжда осма ваксина срещу COVID-19

Целта е да се гарантират достатъчни количества лекарствени продукти за задоволяване на здравните потребности на населението на България.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БНР