Рекорден е процентът на положителните проби

Нов рекорд в излекуваните от коронавирус през последните 24 часа. Това сочат данните на Единния информационен портал. 3370 души са преминали през заболяването за последното денонощие, а 2764 са новите случаи на заразени. Направени са 6 260.

За съжаление още 213 души са починали. Така общият брой на жертвите на вируса от началото на пандемията достигна 5 010.

6821 души остават в болница, като 523 от тях се нуждаят от интензивни грижи.

ИСТОРИЧЕСКИ МОМЕНТ: Британка на 90 - първата в света ваксинирана срещу COVID-19 (ВИДЕО+СНИМКИ)

От поне 10 години учените готвили ваксина за разновидности на вируса SARS, от който произлиза и COVID-19.

„Настоящите ваксини, за които чакаме разрешение всъщност са варианти на ваксини, които са разработвани много отдавна“, казва д-р Радосвета Филипова.

И това няма да са първите ваксини, вкарващи в организма ни от вируса с цел да започнем да произвежда антитела. Техниката обаче ще е различна.

Kитайска фирма твърди, че ваксината й срещу COVID-19 е с 97% ефективност

„Това че се вкарва някаква частица, която видите ли сега ни дава малко допълнителна информация на нашия организъм - първо това не е ново. Има други подобни ваксини. Това е изключително иновативна техника - за първи път се прилага точно такава. Това е една наистина съвсем убита частица, която не може да предизвика никакво заразяване и заболяване“, казва още д-р Филипова.

Двете дози били необходими за по-траен иминутет. Безопасността на организма между дозите е гарантирана още в първите етапи на разработката. 

„Първата прави самият имунитет, а втората, третата - последващите дози, са тези, които го удължават във времето и практически ви предпазват. Винаги има такъв шанс, с каквото и да се имунизирате, през това време да сте заразен, но не би трябвало да ви стане нищо“, добавя специалистът.

Все още обаче е трудно да се каже коя от ваксините за коя група от населението ще е по-подходяща.

Майка на бебе с COVID-19 се оплака от лоши условия в болница

„Всеки лекарствен продукт се придружава с една т.нар. кратка характеристика, където са дадени всички негови данни, уточнения, това е всъщност разрешението за употреба - това, че продуктът е одобрен. Към момента ние нямаме нито една кратка характеристика на нито един от продуктите“, казва д-р Филипова.

Страховете на хората са насочени в грешна посока, твърдят експертите.

"Калпава" тя не може да бъде - това, което може да бъде е да не предизвика ефекта, който трябва. За безопасността е най-голямото притеснение. Защо не се притесняват хората за ефективността?“, смята д-р Филипова.

От Националния ваксинационен щаб отново потвърдиха, че не се обсъжда вариант, в който ваксината да е задължителна за всички. В закона не е записано и ще ваксинирането е задължение за персонала на болниците.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.